Co zamiast soli do ziemniaków? Wykorzystaj tę popularną przyprawę
Ziemniaki są jednym z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju. Wykorzystuje się je na tysiące różnych sposobów. Można je piec i smażyć, ale najczęściej ziemniaki podaje się gotowane w osolonej wodzie. Aby ziemniaki z wody były pyszne, wcale nie trzeba ich solić. Istnieje prosty patent na perfekcyjne ziemniaki gotowane bez soli.
Spis treści
- Jakie są rodzaje ziemniaków?
- Czy ziemniaki trzeba solić przed gotowaniem?
- Co zamiast soli do ziemniaków?
- Jak ugotować ziemniaki bez soli?
Jakie są rodzaje ziemniaków?
W sklepach i na bazarowych straganach piętrzą się rożne odmiany ziemniaków. Warto wiedzieć, które z nich są najlepsze na frytki czy puree, a z których wyjdą najlepsze placki.
- Typ A – szybko się gotują, mają delikatną konsystencję, najlepsze do sałatek
- Typ B – odmiana średnioskrobiowa, która nadaje się do pieczenia, gotowania i smażenia
- Typ C – odmiana mączysta i bogata w skrobię, idealna do kopytek, klusek i puree
Czy ziemniaki trzeba solić przed gotowaniem?
Według tradycyjnych przepisów ziemniaki zawsze trzeba posolić podczas gotowania. Trzeba jednak uważać, aby nie przesolić ziemniaków. Według zaleceń na 1 kilogram ziemniaków należy dodać 1 płaską łyżeczkę soli. Przyprawę zawsze wsypuje się, kiedy woda w garnku zacznie wrzeć. Jak widać, gotowanie ziemniaków w wodzie może być nie lada wyzwaniem. Istnieje jednak prostszy sposób, aby ziemniaki smakowały obłędnie bez dodatku soli.
Co zamiast soli do ziemniaków?
Sól, którą dodaje się do ziemniaków w czasie gotowania, można zastąpić. Zamiast niej do garnka warto dodać 2 lub 3 liście laurowe. Sprawdzą się też inne przyprawy i zioła. Ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach, lubczyk, rozmaryn, bazylia, oregano, natka pietruszki czy koperek stworzą niepowtarzalną aromatyczną mieszankę, która doskonale podkręci smak ziemniaków. Dodając te składniki do gotowanych ziemniaków, sól nie jest już potrzebna.
Jak ugotować ziemniaki bez soli?
Gotowanie ziemniaków z dodatkiem liści laurowych, innych przypraw i ziół nie jest trudne. Wybrane składniki wkłada się do garnka z ziemniakami, które gotuje się do miękkości. Tak ugotowane ziemniaki są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale i zdrowsze.
Aby zachować cenne składniki odżywcze, które znajdują się w ziemniakach, warto ugotować je w mundurkach, czyli bez obierania ze skórki. Należy jednak bardzo dokładnie umyć je w wodzie i usunąć resztki ziemi oraz inne zabrudzenia.
Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na kluski ziemniaczane. Poniżej znajdziesz także quiz o ziemniakach.