Co jeść, żeby wspomóc mózg w okresie wzmożonej nauki?
Rok szkolny i rok akademicki rozpoczęły się już na dobre, zbliżają się klasówki, egzaminy i okres wzmożonej nauki. Co jeść podczas pracy umysłowej, aby wspomóc mózg? Oto lista produktów, które korzystnie wpływają na koncentrację.
Spis treści
Dieta na koncentrację
Gdy musimy w krótkim czasie przyswoić dużo materiału, często sięgamy po kawę, czekoladę i produkty dodające energii, które są reklamowane w telewizji. Owszem, warto pić magnez i inne witaminy, ale warto też wypróbować naturalne składniki zawarte w produktach spożywczych
Lista produktów
Orzechy włoskie - zawierają magnez, witaminę E oraz kwasy omega. Dzięki jedzeniu dużej ilości orzechów wspomagamy szczególnie pamięć, ale i koncentrację.
Borówki - te małe owoce zawierają najsilniejsze przeciwutleniacze, które pomogą naszemu mózgowi poprawnie pracować. Chronią one mózg przed negatywnym działaniem wolnych rodników.
Jajka - można jeść je w dowolnych ilościach, dzięki czemu wzbogacamy nasz organizm o choinę i witaminę B. Dzięki tym składnikom odżywione są błony komórkowe odpowiedzialne za impulsy nerwowe.
Ryby, szczególnie łosoś oraz owoce morza - zawierają kwasy omega-3, selen i dużo białka, które dobroczynnie wpływają na pracę mózgu, a nawet podwyższają iloraz inteligencji.