Babkę na Wielkanoc piekę tylko z tej mąki. Ciasto smakuje wybornie i zachwyca od pierwszego kęsa

Spis treści
- Z jakiej mąki upiec babkę drożdżową?
- Z jakiej mąki upiec babkę piaskową?
- Jak upiec najlepszą babkę na Wielkanoc?
- Przepisy na babki wielkanocne
Z jakiej mąki upiec babkę drożdżową?
Babka drożdżowa to królowa wielkanocnych stołów. To znak rozpoznawczy świątecznego stołu, który łączy pokolenia przy wspólnym świętowaniu. Pierwsze przepisy na ten rodzaj ciasta pojawiły się już w średniowieczu, kiedy baby wypiekano na specjalne okazje. Kształt miał symbolizować kobiecą płodność i obfitość.
Z biegiem lat powstało mnóstwo przepisów na babki drożdżowe, które wyróżniają się puszystością i sporym rozmiarem. Niezmienne pozostały główne składniki, czyli drożdże i mąka. Ten drugi składnik sprawia, że ciasto smakuje wyśmienicie i ma perfekcyjną strukturę. Jakiej mąki użyć do babki drożdżowej? Najlepsza będzie mąka pszenna typ 500. Dzięki wysokiej zawartości glutenu babka pięknie wyrasta i jest obłędnie puszysta. Sprawdzi się też mąka pszenna chlebowa, czyli typ 750-850. Bardzo dobrze łączy się z drożdżami, ale babka nie wyrasta tak wysoko i jest nieco cięższa.
Z jakiej mąki upiec babkę piaskową?
Innym niezwykle popularnym słodkim wypiekiem na Wielkanoc jest delikatna i krucha babka piaskowa. Swoją nazwę zawdzięcza wyjątkowo sypkiej konsystencji, która przypomina piasek. Jej historia sięga XVIII wieku, kiedy to do jej wypieku zaczęto używać mąki ziemniaczanej. Ten składniki sprawia, że babka zyskuje charakterystyczną strukturę.
Babki piaskowe to idealny słodki wypiek rodzinne święta Wielkiej Nocy. Zamiast kupować gotową babkę w cukierni, bez problemu można upiec ją w domu. Należy jednak wiedzieć, jaka mąka będzie najlepsza do babki pisakowej. Ciasto powstaje poprzez ucieranie składników. Do babki piaskowej najlepsze jest połączenie mąki pszennej tortowej typ 405 i mąki ziemniaczanej. Ciasto jest zbite, lekkie i suche, ale właśnie taka powinna być najlepsza babka piaskowa. Niestety ciasto nie wyjdzie z mąki pszennej chlebowej, ponieważ babka po upieczeniu staje się twarda i gumowata.
Jak upiec najlepszą babkę na Wielkanoc?
Babki to słodkie ciasta, które są symbolem świąt wielkanocnych. Bez względu na to, który przepis wybierzecie, warto wiedzieć, co należy zrobić, aby ciasto się udało. Oto kilka praktycznych patentów i trików, dzięki którym wielkanocna babka drożdżowa czy piaskowa zawsze się uda i będzie smakować obłędnie.
- Wszystkie składniki powinny być świeże, dobrej jakości i mieć temperaturę pokojową.
- Należy trzymać się proporcji składników podanych w przepisie.
- Mąkę do babki zawsze należy przesiać przez drobne sitko.
- W trakcie pieczenia pod żadnym pozorem nie można otwierać drzwiczek piekarnika.
Przepisy na babki wielkanocne
Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na pyszne babki na Wielkanoc, które uświetnią rodzinne spotkanie. Wszystkie przepisy są łatwe i nie wymagają zbyt długiego czasu w kuchni, a babki zawsze się udają.
- Zaskocz gości babką piwną! Przepis na oryginalne ciasto z bąbelkami (z babcinego zeszytu)
- Takiej babki jeszcze nie próbowałaś. Idealnie wilgotna i zaskakuje smakiem
- Wielkanocną babkę piekę tak jak Tomek Strzelczyk. Z tym składnikiem i polewą czekoladową smakuje wybornie
- Babka maślana to mój hit na Wielkanoc. Jest tak pyszna, że znika do ostatniego okruszka
- Babka pomarańczowa: niezwykle wilgotna i aromatyczna – sekret tkwi w całych owocach!
- Takiej babki jeszcze nie próbowałaś. Idealnie wilgotna i zaskakuje smakiem
Zobacz galerię i poznaj inne przepisy na pyszne domowe babki drożdżowe na Wielkanoc. Poniżej znajdziesz także szybki quiz o tradycyjnych potrawach wielkanocnych.
