Takiej babki jeszcze nie próbowałaś. Idealnie wilgotna i zaskakuje smakiem

Takiej babki jeszcze nie próbowałaś. Idealnie wilgotna i zaskakuje smakiem
Autor: Shutterstock.com Takiej babki jeszcze nie próbowałaś. Idealnie wilgotna i zaskakuje smakiem
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Wielkanoc 2025 już coraz bliżej. Jeśli w tym roku chcesz zaskoczyć bliskich, to mamy na to wspaniały sposób. Zamiast babki piaskowej przygotuj tę, która po brzegi wypełniona jest bananami, orzechami i marchewką. Rozsmakują się w niej wszyscy.

Takiej babki jeszcze nie jedliście. Wilgotna, pyszna i słodka

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, warto więc już powoli zaczynać planować menu, które podamy w tym szczególnym dniu. Jedną z rzeczy, których wręcz nie może zabraknąć jest nic innego jak babka. W tym roku można jednak zaskoczyć swoją rodzinę i zamiast zwykłej babki piaskowej przygotować pyszną, chrupiącą i wilgotną babkę bananowo-marchewkową z orzechami.

Jej przygotowanie jest niezwykle proste i poradzi sobie z nim każdy amator. Wystarczy:

  • rozgnieść banany
  • zetrzeć marchewkę
  • dodać cukier, jajka i olej
  • dodać suche składniki
  • całość wymieszać
  • dodać posiekane orzechy i żurawinę
  • przekładamy do formy i pieczemy.

Nie tylko na Wielkanoc 2025. To doskonałe ciasto na co dzień

Ta pyszna babka, jest naprawdę świetnym wyborem dla każdego nie tylko w okresie świąt Wielkanocnych. Sprawdzi się na każdą okazję. Jeśli nie chcemy dodawać cukru możemy użyć zamiast tego syropu klonowego, miodu lub po prostu pominąć ten punkt. Banany już same w sobie są bardzo słodkie, więc nie ma konieczności dosładzać ich dodatkowo. W szczególności jeśli użyjemy jeszcze np. żurawiny kandyzowanej.

SKŁADNIKI

  • 375 g mąki
  • 125 g cukru
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 marchewki
  • garść orzechów włoskich
  • 60 g żurawiny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy mąką.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  • Banany obieramy i rozgniatamy na papkę.
  • Marchewkę obieramy i ścieramy na małych oczkach,
  • Mieszamy marchewkę z bananem.
  • Dodajemy cukier, jajka i olej.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy przesiane suche składniki.
  • Całość mieszamy tylko do połączenia się składników.
  • Orzechy siekamy i dodajemy do masy razem z żurawiną.
  • Masę przekładamy do formy i wyrównujemy.
  • Pieczemy około 45 minut.
Babka dwukolorowa
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej