Babka bananowa bez cukru. Idealny pomysł na coś słodkiego, bez zbędnych kalorii

2024-03-10
Kinga Goldstein
Babka bananowa bez cukru. Idealny pomysł na coś słodkiego, bez zbędnych kalorii
Autor: Shutterstock.com Babka bananowa. Idealne ciasto dla dbających o linię
łatwy
5 min
12

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Wielkanoc 2024 zbliża się do nas wielkimi krokami. Dla dbających o linie, jest to jednak pewnego rodzaju koszmar. Majonez i cukier nie wpływają dobrze na utrzymywanie upragnionej wagi. Na szczęście wcale nie musimy objadać się słodkimi deserami. Zamiast tego warto zrobić babkę bananową, która podbije serca nawet słodyczowych fanów.

Co potrzeba do babki bananowej?

Ciasta wcale nie muszą mieć kilograma cukry, by były przepyszne. Idealnym przykładem jest babka bananowa. Jest nie tylko niesamowicie aromatyczna, ale nie zawiera ani grama cukru. Będzie idealnym rozwiązaniem, jeśli akurat szukamy słodkie, ale wciąż dietetycznej przekąski. Co więcej, szykuje się ją zaledwie chwilę, a pięknie będzie się prezentować. Będziemy potrzebować:

  1. mleka
  2. oleju
  3. mąki
  4. bananów
  5. jajek
  6. cynamonu
  7. sody oczyszczone
  8. proszku do pieczenia

Babka bananowa - sposób przygotowania

Babkę bananową przygotowuje się bardzo szybko i niezwykle prosto. Wystarczy rozgnieść banany, wymieszać je ze mokrymi składnikami, a później połączyć z przesianą mąką, cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia. Taka masa jest gotowa do przełożenia do formy wysmarowanej olejem i posypanej cynamonem. Piecze się ją około 40 minut w 170 stopniach. Babkę można później ozdobić cynamonem bądź - jak ktoś woli słodszą opcję - cukrem pudrem. I gotowe. Pyszna i dietetyczna babka jest gotowa do podania.

SKŁADNIKI

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 230 g mąki pszennej
  • 2 duże, dojrzałe banany
  • 2 jajka L
  • 3 łyżki cynamonu
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Banany obieramy i rozgniatamy je w misce za pomocą widelca. 
  • W innej misce ubijamy jajka, aż żółtko z białkiem idealnie się połączą.
  • Do jajek dodajemy banany, olej i mleko.
  • Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem i dodajemy do bananów z jajkami.
  • Całość miksujemy do połączenia się wszystkich składników.
  • Formę smarujemy olejem i wysypujemy łyżką cynamonu.
  • Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni Celsjusza na około 40 minut.
Wielkanocna babka drożdżowa
Kinga Goldstein