Keto babka ze śliwkami. Fit przepis w kilku banalnych krokach

keto babka ze śliwkami
Autor: Shutterstock Sprawdźcie przepis na keto babkę ze śliwkami, w której nie ma mąki pszennej i cukru.
łatwy
75 min
12

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jak upiec pyszne dietetyczne ciasto? Wystarczy wybrać ten sprawdzony przepis na obłędną keto babkę ze śliwkami. Na liście składników nie ma ani mąki pszennej, ani cukru. To lekkie ciasto z dodatkiem śliwek będzie smakować nawet tym, którzy nie stosują żadnej diety odchudzającej. Poznajcie łatwy i szybki przepis na keto babkę ze śliwkami, która dosłownie rozpływa się w ustach i ma prawie zero kalorii.

Keto babka ze śliwkami – składniki

Z czego zrobić keto babkę ze śliwkami? Lista potrzebnych produktów nie jest długa. Wszystkie można kupić w jednym większym sklepie. Coraz więcej marketów oferuje artykuły, które dozwolone są na diecie keto. Aby upiec tę doskonałą keto babkę z dodatkiem śliwek, należy przygotować takie składniki jak:

Jak zrobić keto babkę ze śliwkami?

Przepis na keto babkę ze śliwkami o niskiej zawartości węglowodanów jest prosty, a ciasto robi się w kilku krokach. Najpierw należy wymieszać suche składniki, czyli mąkę kokosową, proszek do pieczenia i sól. Następnie trzeba ubić jajka z dodatkiem słodzika, jogurtu, ekstraktu waniliowego i roztopionego masła. Składniki suche łączy się z mokrymi i miesza do połączenia. Ciasto przelewa się do formy i wkłada w nie połówki śliwek.

Jak upiec keto babkę ze śliwkami?

Upieczenie tego wybornego ciasta z owocami prawie bez kalorii jest proste. Formę z keto babką wstawia się do nagrzanego piekarnika z włączoną funkcją termoobiegu. Temperatura powinna wynosić 160 stopni C. Czas pieczenia babki śliwkowej wynosi 60 minut. Kiedy minie godzina, keto babkę wyjmuje się z piekarnika i odstawia do ostygnięcia. Przed podaniem warto posypać ciasto zmielonym na puder słodzikiem.

SKŁADNIKI

  • 250 g jogurtu kokosowego
  • 2/3 szklanki mąki kokosowej
  • 65 g erytrytolu
  • 50 g roztopionego masła klarowanego
  • 10 śliwek
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać suche składniki – mąkę kokosową, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.
  • Jajka ubić z erytrytolem, jogurtem, ekstraktem waniliowy oraz roztopionym masłem.
  • Do suchych składników dodać mokre i wymieszać do połączenia.
  • Formę wysmarować masłem i przelać do niej ciasto. Przekrojone na połówki i pozbawione pestek śliwki powtykać w ciasto w równych odległościach.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C z termoobiegiem. Piec godzinę.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Przed podaniem pokroić na porcje i oprószyć zmielonym na puder słodzikiem.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej