Keto babka ze śliwkami. Fit przepis w kilku banalnych krokach

2023-10-03 12:30

Jak upiec pyszne dietetyczne ciasto? Wystarczy wybrać ten sprawdzony przepis na obłędną keto babkę ze śliwkami. Na liście składników nie ma ani mąki pszennej, ani cukru. To lekkie ciasto z dodatkiem śliwek będzie smakować nawet tym, którzy nie stosują żadnej diety odchudzającej. Poznajcie łatwy i szybki przepis na keto babkę ze śliwkami, która dosłownie rozpływa się w ustach i ma prawie zero kalorii.

keto babka ze śliwkami

i

Autor: Shutterstock Sprawdźcie przepis na keto babkę ze śliwkami, w której nie ma mąki pszennej i cukru.
łatwy
75 min
12

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Keto babka ze śliwkami – składniki

Z czego zrobić keto babkę ze śliwkami? Lista potrzebnych produktów nie jest długa. Wszystkie można kupić w jednym większym sklepie. Coraz więcej marketów oferuje artykuły, które dozwolone są na diecie keto. Aby upiec tę doskonałą keto babkę z dodatkiem śliwek, należy przygotować takie składniki jak:

Jak zrobić keto babkę ze śliwkami?

Przepis na keto babkę ze śliwkami o niskiej zawartości węglowodanów jest prosty, a ciasto robi się w kilku krokach. Najpierw należy wymieszać suche składniki, czyli mąkę kokosową, proszek do pieczenia i sól. Następnie trzeba ubić jajka z dodatkiem słodzika, jogurtu, ekstraktu waniliowego i roztopionego masła. Składniki suche łączy się z mokrymi i miesza do połączenia. Ciasto przelewa się do formy i wkłada w nie połówki śliwek.

Jak upiec keto babkę ze śliwkami?

Upieczenie tego wybornego ciasta z owocami prawie bez kalorii jest proste. Formę z keto babką wstawia się do nagrzanego piekarnika z włączoną funkcją termoobiegu. Temperatura powinna wynosić 160 stopni C. Czas pieczenia babki śliwkowej wynosi 60 minut. Kiedy minie godzina, keto babkę wyjmuje się z piekarnika i odstawia do ostygnięcia. Przed podaniem warto posypać ciasto zmielonym na puder słodzikiem.

SKŁADNIKI

  • 250 g jogurtu kokosowego
  • 2/3 szklanki mąki kokosowej
  • 65 g erytrytolu
  • 50 g roztopionego masła klarowanego
  • 10 śliwek
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać suche składniki – mąkę kokosową, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.
  • Jajka ubić z erytrytolem, jogurtem, ekstraktem waniliowy oraz roztopionym masłem.
  • Do suchych składników dodać mokre i wymieszać do połączenia.
  • Formę wysmarować masłem i przelać do niej ciasto. Przekrojone na połówki i pozbawione pestek śliwki powtykać w ciasto w równych odległościach.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C z termoobiegiem. Piec godzinę.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Przed podaniem pokroić na porcje i oprószyć zmielonym na puder słodzikiem.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...