Babka maślana to mój hit na Wielkanoc. Jest tak pyszna, że znika do ostatniego okruszka

Dieta wegetariańska
Babki to tradycyjne ciasta, które obowiązkowo powinny pojawić się na wielkanocnym stole. Jednak zamiast kupować gotowy słodki wypiek, warto sprawdzić ten przepis i upiec go w domu. Babka maślana jest pyszna, wilgotna i bardzo łatwa. Z tą recepturą zawsze się udaje. Oto prosty i szybki przepis na przepyszną babkę maślaną idealną na Wielkanoc.
Z czego zrobić babkę maślaną?
Do przygotowania domowej babki maślanej na święta wielkanocne potrzebne są składniki, które można kupić w wielu sklepach spożywczych. W okresie przedświątecznym dostępne są w promocyjnych cenach. Wszystkie produkty często wykorzystuje się do innych ciast i potraw, więc część z nich zawsze jest w domu.
Co jest potrzebne, aby zrobić wielkanocną babkę maślaną? Lista składników nie jest długa, a wszystkie niezbędne składniki można kupić w jednym większym markecie. Uzupełnieniem tego pysznego słodkiego wypieku jest lukier cytrynowy, który robi się z dwóch składników.
- mąki – pszenna i ziemniaczana
- masło
- jajka
- cukier i cukier z wanilią
- proszek do pieczenia
Jak zrobić babkę maślaną?
Przepis na rozpływającą się w ustach babkę maślaną na Wielkanoc nie jest trudny. Jedną z wielu zalet tej prostej receptury jest to, że ciasto zawsze się udaje. Jest idealna na tych, który w tym roku po raz pierwszy będą piec domowe baby świąteczne. Przepis wpadnie w oko także zaawansowanym cukiernikom.
Jak więc upiec pełną smaku wielkanocną babkę maślaną? Wystarczy robić ją według kolejnych kroków podanych w przepisie. Na pewno się uda i zachwyci smakiem każdego, kto jej spróbuje.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – utarcie masła z cukrem i jajkami
- 3. krok – połączenie masy jajecznej ze składnikami suchymi
- 4. krok – upieczenie babki maślanej w piekarniku
- 5. krok – przygotowanie i udekorowanie babki maślanej lukrem cytrynowym
Czym wzbogacić babkę maślaną?
Przepis na babkę maślaną można modyfikować. Dzięki temu babka zyska zupełnie nowy smak. Co więc dodać do babki maślanej, aby podkręcić jej smak? Uniwersalnym dodatkiem są suszone owoce jak rodzynki, żurawina, wiśnie czy morele. Nutę orzeźwienia doda skórka z cytryny lub pomarańczy. Babka maślana świetnie smakuje ze startą gorzką czekoladą. Upieczona według tego przepisu babka maślana na Wielkanoc w każdej wersji, podstawowej i na bogato, zachwyci smakiem całą rodzinę.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:- 200 g cukru pudru
- 7 łyżek soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę pszenna wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią na puch.
- Cały czas ucierając, wbijać po jednym jajku i miksować do połączenia.
- Stopniowo wsypywać suche składniki i mieszać, aż powstanie jednolite ciasto.
- Ciasto przelać do formy na babkę wysmarowanej masłem. Wyrównać wierzch.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 40 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Kiedy babka stygnie, przygotować lukier. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i udekorować babkę.
- Podawać z okazji świąt wielkanocnych i na inne okazje.