Jak odgrzać smażonego karpia? [WIDEO]
Smażony karp najlepiej smakuje, gdy jest świeży. Co jednak zrobić, gdy rybę trzeba odgrzać? Jak to zrobić, by ryba nie straciła smaku?
Spis treści
Przygotowanie świątecznego karpia
Przynajmniej raz w roku jemy smażonego karpia. Ta potrawa to podstawa wigilijnej kolacji. Często jednak zdarza się, że nie zjemy wszystkich usmażonych porcji i zostaną nam na kolejne dni świąt. Możemy je wtedy odgrzać.
Sprawdź również >>> Jakiego karpia wybrać do smażenia?
Smażenie karpia
Do ponownego smażenia karpia używamy odpowiedniego tłuszczu - oleju rzepakowego lub odpowiedniej oliwy z oliwek. Olej rzepakowy jest dobry ponieważ najlepiej znosi wysokie temperatury. Aby nie przypalić świątecznego karpia, należy pamiętać, aby nie smażyć go na maśle, jeśli już to na tzw. maśle klarowanym. Podobnie wybieramy tłuszcz przy odgrzewaniu na patelni.
Sprawdź również >>> Karp po żydowsku w galarecie
Odgrzewanie w piekarniku
Dobrym sposobem jest też podgrzanie usmażonych uprzednio porcji karpia w piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Dzwonka ryby można włożyć do naczynia żaroodpornego lub ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcemy, aby porcje ryby zbytnio nie wyschły, możemy je zawinąć w folię aluminiową, albo folią nakryć.
Zobacz wideo i dowiedz się więcej o tym, dlaczego jemy karpia w Wigilię