Z czego słynie kuchnia rosyjska? - najlepsze przepisy na rosyjskie zupy, mięsa, dania mączne i sałatki
Kuchnia rosyjska jest przebogata a niektóre jej dania słynne są na cały świat: zupa ucha, boeuf Stroganow, bliny, czy sałatka szuba. Ale znajdziesz tu także przepisy na inne słynne rosyjskie dania: zupy, mięsa, dania mączne i sałatki.
Spis treści
Wybór dań pojawiających się na rosyjskim stole jest imponujący. Wiele z nich to oryginalne w smaku przetwory, zarówno z warzyw, jak i owoców. Rosjanie poddają je kiszeniu, soleniu i smażeniu w cukrze lub miodzie. Przetwory jada się jako samodzielne dania lub stanowią nieodzowny składnik wielu potraw. Charakterystyczną cechą rosyjskiej kuchni jest obfitość dań z ciasta drożdżowego. Pierogi, kulebiaki, watruszki z nadzieniem z warzyw, ryb, mięsa, sera robione są na słodko i pikantnie.
Zobacz przepis: Pomidory marynowane po rosyjsku
Słynne rosyjskie zupy
Solanka (soljanka) - gęsta, ugotowana na mocnym rosole z mięsa, ryb lub grzybów, zakwaszana kwasem chlebowym, kiszonymi ogórkami, sokiem z cytryn lub marynowanymi kaparami. Zaprawia się ją kwaśną śmietaną, dodaje siekane zioła m.in. natkę, koperek, szczypior.
Zobacz przepis: Solianka - co to jest? Jak ją przygotować?
Ucha - zawiesista, z kilku gatunków ryb, warzyw korzeniowych i cebuli oraz przypraw (pieprz, ziele angielskie). Po ugotowaniu wywar się odcedza i gotuje w nim większe kawałki ryb. Podawana z koperkiem i plasterkami cytryny.
Zobacz przepis: Ucha - rosyjska zupa rybna - sprawdzony przepis
Szczi - kapuśniak (z kapusty słodkiej lub częściej kwaszonej) gotowany na wywarze mięsnym, rybnym lub grzybowym, z warzywami liściowymi jak: szczaw, szpinak, pokrzywa. Zaprawiany kwaśną śmietaną, czasem dodaje się pomidory. Do szczi podaje się kulebiaki z kaszą gryczaną lub kaszą ugotowana na sypko.
Rosolnik - zupa z ogórków kiszonych na rosole z podrobów.
Zobacz przepis: Rosolnik: rosyjska zupa ogórkowa NA KACA
Słynne rosyjskie dania mięsne
Boeuf Stroganow - polędwica wołowa podsmażona i duszona z pieczarkami w sosie ze śmietany, koncentratu pomidorowego, mielonej papryki i pieprzu.
Zobacz przepis: Boeuf Stroganow: klasyczny przepis
Kotlet Pożarskiego - z mielonego mięsa drobiowego panierowanego w tartej bułce. Podaje się polany stopionym masłem i z plasterkiem cytryny.
Zobacz przepis: Kotlet pożarski - klasyczny rosyjski przepis na kotlety drobiowe
Słynne dania mączne
Bliny - placki z mąki gryczanej, masła, drożdży i mleka. Podaje się je z kawiorem, siekanym śledziem, stopionym masłem i śmietaną.
Zobacz przepis: Bliny gryczane - przepis na tradycyjne bliny
Kulebiak - pieróg z ciasta drożdżowego nadziewany kapustą z grzybami i siekanymi jajami na twardo.
Zobacz przepis: Rosyjski kulebiak z wołowiną: przepis Paula Hollywooda
Pielmieni - małe pierożki nadziewane mielonym surowym mięsem wołowym i wieprzowym z przyprawami (cebula, pieprz, cząber, lubczyk). Pielmieni je się maczając je w occie i śmietanie, podanych w osobnych miseczkach.
Zobacz przepis: Syberyjskie pielmieni - przepis na danie z kuchni rosyjskiej
Słynne rosyjskie sałatki
Szuba - sałatka jarzynowa z burakami i śledziem, pod pierzynką z majonezu (często podawana w postaci warstwowej)
Zobacz przepis: Śledzie na Wigilię: przepis na sałatkę szuba ze śledziem
Mimoza - sałatka warstwowa z jajami i szynką lub rybą, z przybraniem w charakterystycznych kolorach kwiatów mimozy.
Zobacz przepis: Sałatka warstwowa MIMOZA - znany rosyjski przysmak
Zdjęcia w artykule: Shutterstock