Śledzie na Wigilię: przepis na sałatkę szuba ze śledziem

Śledzie na Wigilię: przepis na sałatkę szuba ze śledziem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dekoracyjna i uwielbiana sałatka śledziowa w stylu ukraińskim

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Śledzie bardzo często goszczą w potrawach wigilijnych: marynowane, w oleju i w sałatkach. Jedną z najciekawszych, a przy tym efektownych sałatek jest warstwowa szuba. Sprawdź, jak zrobić pyszną sałatkę szuba ze śledziem, burakami, ziemniakami, marchewką i jajkami. Przepis pochodzi z kuchni rosyjskiej.

Składniki

  • 6-8 śledzi matiasów

  • 2 średniej wielkości buraki

  • 2 nieduże cebule

  • 4 średniej wielkości ziemniaki

  • 4 średniej wielkości marchewki

  • 6 jaj

  • majonez

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki lub groszek zielony do ozdobienia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie warzywa - oprócz cebuli - należy wcześniej ugotować bez obierania, czyli w tzw. "mundurkach". Gotujemy także jajka.

  • Śledzie kroimy w dość drobną kostkę. Drobno kroimy cebulę.

  • Obrane ugotowane warzywa najlepiej jest zetrzeć na drobnej tarce, wtedy sałatka będzie bardziej puszysta. Jeśli ktoś woli grubsze kawałki, może użyć większych oczek tarki.

  • Wszystkie składniki dzielimy na pół. Kolejność warstw: buraki, śledzie, cebula, ziemniaki, marchewka, jajka, sól z pieprzem, majonez. Następnie powtarzamy układanie warstw.

  • Od góry szubę ozdobić można natką pietruszki lub zielonym groszkiem albo plasterkiem cytryny. Tak przyrządzona sałatka powinna postać przynajmniej kilka godzin. Możemy ją także zrobić dzień wcześniej.

tip dnia

Sałatka szuba najefektowniej wygląda w wysokiej szklanej misce, w której składniki układa się warstwami. Kolory z poszczególnych warstw przenikną między sobą i szuba będzie prawdziwą ozdobą stołu wigilijnego.

Ocena: 4,2