Solianka - co to jest? Jak ją przygotować?
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Solianka to pyszna zupa z kuchni wschodniej. Dostępna jest w każdej rosyjskiej, gruzińskiej czy ukraińskiej restauracji. Ale można przygotować ją również samemu. To doskonała potrawa rozgrzewająca na mroźny, zimowy dzień. Jej tajemnica tkwi w mięsie, kaparach, oliwkach i cytrynie. Sprawdź, jak ja zrobić
SKŁADNIKI
- plaster wieprzowej karkówki
- plaster wołowiny z udźca
- wędzona kiełbasa
- 2 cebule
- 2 ogórki kiszone
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 5 ząbków czosnku
- 100 ml białego wytrawnego wina
- cytryna
- pół kostki masła
- pół słoika oliwek zielonych lub czarnych
- pół słoiczka kaparów
- trzy łyżki oleju
- sól
- pieprz
- śmietana kwaśna do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w paski. Cebulę posiekać, dodać do mięsa i podsmażyć na oleju. To samo zrobić z kiełbaską.
- Wszystko przełożyć do garnka, zalać 10 szklankami wody i gotować 20 minut.
- W tym czasie podsmażyć na patelni na połowie masła koncentrat pomidorowy, doprawić go rozdrobnionym lub wyciśniętym przez praskę czosnkiem, winem, solą i pieprzem.
- Następnie ogórki pokroić w kostkę lub paski, podsmażyć na pozostałej porcji masła, dolać pół szklanki wody i dusić kilkanaście minut.
- Ogórki i koncentrat dodać do zupy i wymieszać. Do talerza lub wazy wrzucić kapary, pokrojone w plastry oliwki, cytrynę i wlać zupę. Na koniec dodać łyżkę śmietany i posypać natką pietruszki.