Solianka - co to jest? Jak ją przygotować?

solianka-co-to-jest-i-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Solianka to niezwykle sycąca zupa. Aby wydobyć z niej jej wyjątkowy smak, musi być serwowana na gorąco w naczyniu utrzymującym ciepło. Podstawą tej zupy jest mięso wieprzowe i wołowe.
łatwy
45 min
4

Solianka to pyszna zupa z kuchni wschodniej. Dostępna jest w każdej rosyjskiej, gruzińskiej czy ukraińskiej restauracji. Ale można przygotować ją również samemu. To doskonała potrawa rozgrzewająca na mroźny, zimowy dzień. Jej tajemnica tkwi w mięsie, kaparach, oliwkach i cytrynie. Sprawdź, jak ja zrobić

SKŁADNIKI

  • plaster wieprzowej karkówki
  • plaster wołowiny z udźca
  • wędzona kiełbasa
  • 2 cebule
  • 2 ogórki kiszone
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • cytryna
  • pół kostki masła
  • pół słoika oliwek zielonych lub czarnych
  • pół słoiczka kaparów
  • trzy łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • śmietana kwaśna do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w paski. Cebulę posiekać, dodać do mięsa i podsmażyć na oleju. To samo zrobić z kiełbaską.
  • Wszystko przełożyć do garnka, zalać 10 szklankami wody i gotować 20 minut.
  • W tym czasie podsmażyć na patelni na połowie masła koncentrat pomidorowy, doprawić go rozdrobnionym lub wyciśniętym przez praskę czosnkiem, winem, solą i pieprzem.
  • Następnie ogórki pokroić w kostkę lub paski, podsmażyć na pozostałej porcji masła, dolać pół szklanki wody i dusić kilkanaście minut.
  • Ogórki i koncentrat dodać do zupy i wymieszać. Do talerza lub wazy wrzucić kapary, pokrojone w plastry oliwki, cytrynę i wlać zupę. Na koniec dodać łyżkę śmietany i posypać natką pietruszki.
Agnieszka Grotek
Dziennikarka "Super Biznesu"
więcej