Kapuśniak na żeberkach - babciny przepis na pożywną zupę z kiszonej kapusty
2022-02-21
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Kapuśniak na żeberkach z kiszonej kapusty najlepszy jest zimą. Po spacerze w chłodne dni gorąca, pożywna zupa jest jak ciepłe skarpety, gruby koc i kominek, który właśnie rozpalono na Twoje przybycie. Czujecie to? Jeśli nie macie tych wszystkich udogodnień, tak jak i my, to tradycyjna zupa według przepisu baci doskonale je zastąpi.
SKŁADNIKI
- Na tradycyjny bulion wieprzowy do kapuśniaku:
- 700 g żeberek wieprzowych
- 3-6 suszonych grzybów
- ½ łyżeczki ziaren pieprzu
- 1-2 listki laurowe
- 2 l wody
- 1 łyżeczka soli
- Na pożywny kapuśniak z kiszonej kapusty:
- 2 marchewki, starta na tarce o dużych otworach
- 1 cebula, duża, pokrojona na cienkie półtalarki
- 2 łyżki smalcu lub posiekanej słoniny
- 6 ziemniaków, obranych i pokrojonych
- 300-400 g kapusty kiszonej, posiekanej drobno
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żeberka pokroić na mniejsze 2-3 kawałki. Dodać suszone grzyby, ziarna pieprzu, listek bobkowy, sól. Zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Zazwyczaj zajmuje to około 1,5 godziny.
- Z wywaru wyłowić żeberka. Mięso odzielić od kości. Pokroić na kawałki.
- Do wywaru dodać podsmażone na smalcu lub słoninie marchewkę i cebulę.
- Dodać także pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Gotować 15 minut.
- Na koniec dodać posiekaną kapustę. Gotować jeszcze 10 minut.
- Do kapuśniaku dodać z powrotem pokrojone mięso.
- Podawać z pajdą świeżego chleba z masłem!
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?