Kapuśniak na żeberkach - babciny przepis na pożywną zupę z kiszonej kapusty

Kapuśniak na żeberkach - babciny przepis na pożywną zupę
Autor: Shutterstock.com Kapuśniak na żeberkach - babciny przepis na pożywną zupę
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Kapuśniak na żeberkach z kiszonej kapusty najlepszy jest zimą. Po spacerze w chłodne dni gorąca, pożywna zupa jest jak ciepłe skarpety, gruby koc i kominek, który właśnie rozpalono na Twoje przybycie. Czujecie to? Jeśli nie macie tych wszystkich udogodnień, tak jak i my, to tradycyjna zupa według przepisu baci doskonale je zastąpi. 

SKŁADNIKI

  • Na tradycyjny bulion wieprzowy do kapuśniaku:
  • 700 g żeberek wieprzowych
  • 3-6 suszonych grzybów
  • ½ łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1-2 listki laurowe
  • 2 l wody
  • 1 łyżeczka soli
  • Na pożywny kapuśniak z kiszonej kapusty:
  • 2 marchewki, starta na tarce o dużych otworach
  • 1 cebula, duża, pokrojona na cienkie półtalarki
  • 2 łyżki smalcu lub posiekanej słoniny
  • 6 ziemniaków, obranych i pokrojonych
  • 300-400 g kapusty kiszonej, posiekanej drobno

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żeberka pokroić na mniejsze 2-3 kawałki. Dodać suszone grzyby, ziarna pieprzu, listek bobkowy, sól. Zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Zazwyczaj zajmuje to około 1,5 godziny. 
  • Z wywaru wyłowić żeberka. Mięso odzielić od kości. Pokroić na kawałki.
  • Do wywaru dodać podsmażone na smalcu lub słoninie marchewkę i cebulę.
  • Dodać także pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Gotować 15 minut. 
  • Na koniec dodać posiekaną kapustę. Gotować jeszcze 10 minut. 
  • Do kapuśniaku dodać z powrotem pokrojone mięso.
  • Podawać z pajdą świeżego chleba z masłem! 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Zobacz GALERIĘ: Kapuśniak na 10 sposobów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej