Najlepsze dania kuchni tunezyjskiej: poznaj smaki Orientu

2017-12-08 17:31 Tomasz Wojtach
Kuchnia tunezyjska jest pełna orientalnych smaków. Jakie są najlepsze dania kuchni tunezyjskiej?
Autor: pixabay.com Karczochy - podstawa kuchni tunezyjskiej.

Kuchnia tunezyjska, mimo że Tunezja jest niewielkim krajem, jest bardzo zróżnicowana. Na królujące w kuchni tunezyjskiej smaki wpływ miały zarówno kraje arabskie, jak i Francja czy Włochy. Kuchnia w tym regionie na południu jest znacznie ostrzejsza, a im bliżej wybrzeża tym bardziej staje przystępna dla podniebień turystów. Jakie jeszcze tajemnice kryje w sobie kuchnia tunezyjska?

Smaki Tunezji

Kuchnia tunezyjska, jak każda kuchnia arabska, jest dla naszego podniebienia bardzo pikantna, żeby nie powiedzieć paląca. Mieszają się w niej różne podejścia kulinarne od śródziemnomorskiego, przywiedzionego zwłaszcza z Francji i Włoch po akcenty tureckie. Kolorystycznie wiele dań zabarwionych jest na czerwono, a to za sprawą pomidorów i papryki. Tunezyjczycy są przekonani, że kolor czerwony pobudza apetyt. W większości tamtejsze potrawy oparte są na owocach morza, baraninie i drobiu. Do tego idealnie komponuje się kuskus, ziemniaki i chleb.

Kuchnia tunezyjska - świeże warzywa dostępne cały rok

Tamtejszy rejon obfituje w warzywa, rosnące w Tunezji przez cały rok. Na okrągło trwa zbiór pomidorów, papryki, karczochów, brokułów i rozmaitych sałat. Ciekawostką jest, że Tunezyjczycy używają natki pietruszki nie jako przyprawy, ale jako składnika potraw, podobnie jak szpinaku, szczawiu lub liści rzepy. Na dodatkowe wyróżnienie z kulinarnego menu zasługuje oliwa, za sprawą jej głębokiego smaku. W odróżnieniu od Hiszpanii czy Włoch nie jest filtrowana. Najważniejsza i tak w tunezyjskiej kuchni jest papryka – słodka i ostra – potem kurkuma, czosnek, kminek i kmin rzymski. Natomiast specjalnością Tunezyjczyków jest harissa - pasta z ostrej papryczki i czosnku - przyprawia się nią niemal wszystko.

Kuchnia tunezyjska - je się łyżką lub można pomóc sobie chlebem

Jak mówią Tunezyjczycy ich dania dzielą się na te jedzone łyżką (kuskus i ryż) oraz te, które je się pomagając sobie kawałkiem chleba. W Tunezji oraz innych krajach arabskich oraz Turcji spożywa się dużo pieczywa. Niezbędnym dodatkiem do wielu dań jest bagietka – tabouna (pozostałość po francuskiej dominacji)

Kuchnia tunezyjska - supersłodkie desery i miętowa herbata

Przysmakiem są, przypominające turecką baklawę, ciastka z bakaliowo-miodowym farszem. Przez swoja słodkość, a także ze względu na to, że na koniec posiłku popija się je słodką, miętową herbatą podawane są w małych kawałkach. Na deser spożywa się również sezonowe owoce – świeże daktyle oraz dojrzałe figi. Jeżeli Tunezyjczycy spożywają herbatę to tylko miętową. Jest ona ich narodowym napojem. Podaje się ją w miniaturowych szklankach koniecznie z łyżeczką. Na jej dnie można znaleźć orzeszki piniowe i migdały. Mięta choćby i przesłodzona ponoć doskonale ułatwia trawienie.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE