Grzyby jadalne, grzyby trujące - jak je odróżnić
Na grzybobraniu trzeba być ostrożnym! Podpowiadamy, co pomoże rozróżnić grzyby jadalne od trujących i jak uniknąć pomyłki, która może skończyć się tragicznie dla naszego zdrowia. Jak odróżniać grzyby?
Spis treści
- 4 dobre rady dla grzybiarzy
- Galeria: Grzyby trujące podobne do jadalnych - zestawienie - zdjęcia i opisy!
4 dobre rady dla grzybiarzy
1. Zbieraj grzyby, co do których nie masz żadnych wątpliwości, że są jadalne.
2. Na grzybobranie zabierz ze sobą atlas grzybów, może okazać się pomocny.
3. Bezpiecznie możesz zbierać grzyby z rurkami na spodzie kapelusza, czyli borowiki, koźlarze, maślaki, podgrzybki. Do kurek, które pod kapeluszem mają blaszki, bardzo podobne są niejadalne lisówki, które odróżniają się mocnym pomarańczowym kolorem i kruchą budową. Wśród grzybów rurkowych nie ma odmian śmiertelnie trujących, są najwyżej niejadalne. Najpopularniejszym niejadalnym grzybem z borowikowatych jest goryczak żółciowy mylony z prawdziwkiem. Odróżnia go różowawy spód kapelusza o gorzkim smaku.
4. Nie zbieraj grzybów o blaszkowatym spodzie, co do których masz choć cień wątpliwości i których dobrze nie znasz! Wśród nich są trujące muchomory i to nie tylko czerwone. Muchomora sromotnikowego bardzo łatwo można pomylić z jadalną kanią oraz z gąską zieloną. Gąska ma siarkowożółte blaszki i żółtawy lub zielonożółty trzon. Muchomor sromotnikowy ma zawsze białe blaszki i biały pierścień u góry trzonu.
UWAGA! Nie istnieją żadne niezawodne sposoby na rozpoznanie grzybów trujących. Niektóre ładnie pachną, są słodkie i nie ciemnieją po przekrojeniu. Nie jest prawdą, że w czasie gotowania grzybów trujących ciemnieje cebula lub zanurzona srebrna łyżeczka.