Dlaczego cukinia bywa gorzka? Co sprzyja gorzknieniu cukinii i ogórków? Sprawdź, czy można coś z tym zrobić

2023-07-18 14:52

Lipiec i sierpień to sezon na cukinie i ogórki, które należą do tej samej rodziny (dyniowatych). Chętnie je wykorzystujemy w kuchni, także do przetworów na zimę. Czasami jednak się zdarza, że cukinie czy ogórki mają nieprzyjemną gorycz. Czy coś się da z tym zrobić? Poznaj fakty i mity.

Warzywa dyniowate
Autor: Shutterstock Za gorzki smak warzyw dyniowatych, a więc cukinii, ogórków, patisonów czy dyni, odpowiada kukurbitacyna

Spis treści

  1. Co odpowiada za goryczkę w cukinii i ogórkach?
  2. Susza i duże wahania temperatur sprzyjają gorzknieniu dyniowatych
  3. Co zrobić ze zgorzkniałymi warzywami dyniowatymi

Co odpowiada za goryczkę w cukinii i ogórkach?

Substancją, która jest odpowiedzialna za gorzkawy smak w warzywach dyniowatych, a więc także w cukinii i ogórkach czy dyni, patisonach, jest kukurbitacyna. Występowała ona od zawsze w tych warzywach, jednak w wyniku upraw jej poziom został mocno zminimalizowany.

Gorzki smak może się też pojawić, gdy warzywa wyrosły z niewyselekcjonowanych nasion – gdy na roślinę jadalną zostały przeniesione cechy dzikiej lub ozdobnej.

Innym powodem pojawienia się gorzkiego smaku wspomnianych warzyw jest ich przenawożenie.

Susza i duże wahania temperatur sprzyjają gorzknieniu dyniowatych

Po co roślinom kukurbitacyna? To ich naturalna ochrona przed szkodnikami, pasożytami i niekorzystnymi warunkami. Kukurbitacynę wytwarzają liście. Jeśli jednak roślina czuje się zagrożona, na przykład w wyniku suszy albo dużych wahań temperatury, ma za mało wody i wystawiona jest na zbyt palące słońce, wówczas przekazuje kukurbitacynę z liści do owoców.

Co zrobić ze zgorzkniałymi warzywami dyniowatymi

Tych, którzy mają nadzieję, że dzięki specjalnym zabiegom uda się zniwelować gorzkawy smak cukinii czy ogórków albo innych dyniowatych, pozbawiamy złudzeń: nic się nie da zrobić. Nawet obieranie od jaśniejszej strony do szypułki niczego nie zmieni. Może lekko złagodzi gorzkawy smak, ale nie usunie kukurbitacyny. A ta jest toksyczna dla naszego organizmu. Spożycie warzyw z jej zawartością powoduje bóle brzucha i biegunkę, a nawet jeszcze poważniejsze konsekwencje, takie jak podrażnienie błony śluzowej przewodu pokarmowego. Poza tym gorzki smak warzyw zdominuje i popsuje całe danie.

Co ciekawe, przy ekstremalnych warunkach pogodowych, w których przyszło wzrastać warzywom, pewniejsze będą ogórki czy cukinie spod osłon, bo tam łatwiej o nie zadbać i zapewnić im optymalne warunki.

A czy wiesz, że kwiaty cukinii są jadalne. Sprawdź: Kwiaty cukinii – jak smakują i z czym je przyrządzić?

CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?