Aromatyczny pasztet z suszonych grzybów - idealny pomysł na bezmięsny pasztet
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Aromatyczny pasztet z suszonych grzybów to pyszna przystawka ne tylko dla wegetarian. Smak i zapach suszonych grzybów uwodzą kubki smakowe, delikatna konsystencja zachwyca.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 15 dag suszonych grzybów,
- 2-3 cebule,
- 3 kajzerki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych
- 10 dag masła
- 5 jajek
- szklanka kwaśniej śmietany
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte grzyb zalać niewielką ilością przegotowanej wody, zostawić na noc, następnego dnia ugotować.
- Miękkie grzyby wyjąć, a w grzybowym wywarze namoczyć czerstwe kajzerki bez skórki.
- W rondlu stopić masło, przesmażyć na nim drobno posiekane grzyby i cebulę, dodać odciśnięte bułki, i mieszając smażyć przez chwilę.
- Przełożyć do salaterki, dodać 2 łyżki orzechów, koperek, natkę, sól i pieprz, surowe żółtka oraz śmietanę i dokładnie wyrobić masę. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
- Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i posypanej resztą rozdrobnionych orzechów. Przykryć folią aluminiową, wstawić na blaszkę zalaną wodą. Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180ºC.