Mielone z kaszą jęczmienną zamiast bułki: przepis na soczyste i pyszne kotlety

Mielone z kaszą jęczmienną zamiast bułki: przepis na soczyste i pyszne kotlety

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mielone kotlety wieprzowe z kaszą jęczmienną podane z puree ziemniaczanym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mielone z kaszą jęczmienną zamiast bułki to przepis na soczyste i pyszne kotlety. Zazwyczaj do mielonego mięsa dodaje się bułkę tartą lub ryż, które zamkną w sobie wszystkie soki z mięsa i nie pozwolą im wydostać się na zewnątrz. W tej roli również sprawdzi się ugotowana kasza jęczmienna, a nawet gryczana. Dla wzmocnienia smaku dodaję  na sposób francuski do masy mięsnej przesmażoną marchew i cebulę. I powiem Wam jedno, ile bym nie usmażyła lub nie upiekła tych kotletów, znikają z talerzy w oka mgnieniu. Polecam! 

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego np. z łopatki

  • 1 jajko, rozmącone

  • 100 g suchej kaszy jęczmiennej

  • 1 średnia marchewka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • sól i pieprz

  • mąka do panierowania

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kaszę jęczmienną ugotować w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu i ostudzić.

  • Marchew zetrzeć na tarce. Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. 

  • Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać startą marchew i posiekaną cebulę oraz czosnek. Smażyć aż warzywa stracą na objętości, a cebula się zeszkli. Odstawić do ostygnięcia.

  • Mięso wymieszać z rozmąconym jajkiem, ugotowaną kaszą, usmażonymi warzywami. Przyprawić solą i pieprzem. 

  • Z masy formować owalne kotlety.

  • Na patelni: kotlety panierować w mące, nadmiar mąki strzepnąć, smażyć na oleju na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron.

  • Z piekarnika: kotlety ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na każdym kotlecie położyć po kawałeczku masła. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec z funkcją termoobiegu około 20 minut.

  • Podawać z puree ziemniaczanymi i świeżymi warzywami. 

Ocena: 3,3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).