Najlepsze pieczone ziemniaki z parmezanem: ten przepis podbił świat!

Ziemniaki pieczone po włosku z parmezanem
Autor: Shutterstock Ziemniaki pieczone po włosku z parmezanem
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Pieczone ziemniaki zawsze cieszą się powodzeniem. Chrupiące z wierzchu, kremowe w środku uzależniają swoim smakiem. I bardzo poprawiają humor! Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem, który podbił świat! Oto najlepsze pod słońcem ziemniaki w stylu włoskim!

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki parmezanu startego
  • 2 łyżeczki mieszanki włoskich ziół
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki umyć, wyszorować, osuszyć. Pokroić wzdłuż na ósemki.
  • Piekarnik rozgrzać do 200°C. 
  • Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Ósemki ziemniaków polać olejem, posypać 2 łyżkami parmezanu, ziołami i solą. 
  • Wszystko razem wymieszać, aby przyprawy pokryły ziemniaki. 
  • Wierzch ponownie posypać 2 łyżkami parmezanu.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez 40-45 minut. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Zobacz też nasze przepisy na zapiekanki ziemniaczane

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej