Niebywale soczyste kotlety mielone: sprytny przepis ze stołówki szkolnej

Niebywale soczyste kotlety mielone: sprytny przepis ze stołówki szkolnej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste kotlety mielone z mięsa wieprzowo-wołowego

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Soczysty kotlet mielony, makaron i pyszny sos to idealny obiad. Pamiętacie swoje posiłki w stołówce szkolnej? My pamiętamy, a szczególnie przemiłe panie kucharki, które szczodrą ręką polewały kotlet pysznym sosem. Oto sprytny przepis na soczyste i smakowite kotlety ze stołówki szkolnej.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

  • 1 jajko

  • 4 łyżki stołowe śmietany 18%

  • 4 łyżki kaszy manny

  • 3 łyżki płatki owsianych

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • sól i pieprz czarny

  • mąka lub tarta bułka do panierowania

  • 2 łyżki oleju do smażenia

  • 1 łyżka masła do duszenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.

  • Do mielonego mięsa dodać jajko rozmącone ze śmietaną, kaszę manną, płatki owsiane, cebulę i czosnek oraz przyprawy. Wymieszać, a następnie wyrabiać mięso przez 1-3 minuty.

  • Z masy mięsnej uformować owalne kotlety.

  • Kotlety panierować w mące (bułce tartej) i smażyć na rozgrzanym oleju. Zrumienić z obu stron.

  • Wszystkie kotlety ułożyć na patelni, podlać niewielką ilością wody, dodać masło, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 15 minut.

  • Podawać z makaronem i sosem pieczarkowym, pomidorowym lub koperkowym.

Sprytne patenty na kotlety mielone

W naszych sklepach najczęściej możemy kupić kilka gatunków mięsa mielonego. Dietetyczne mięso z kurczaka lub indyka o niskiej zawartości tłuszczu. Dwa gatunki mięsa wieprzowego. Chude z szynki, które po obróbce cieplnej jest bardziej zwięzłe. Oraz bardziej tłuste mielone mięso z szynki wieprzowej. Wiele osób jest jednak zdania, że najlepsza na kotlety mielone jest mieszanka mięsa wieprzowo-wołowego.  Wieprzowina nadaje mieszance soczystość, a wołowina zwięzłość. Można również kupić czyste mięso wołowe przemielone, ale najlepiej spożytkować je na przygotowanie klopsików w sosie pomidorowym lub nas w stylu bolognese. 

Kotlety z mięsa mielonego można urozmaicić w interesujący sposób. Na 500 g mięsa z dodatkiem 1 rozmąconego jajka możemy dodać maksymalnie 1 szklankę objętości dodatków takich jak surowe, rozdrobnione warzywa, kasze (praktycznie wszystkie) oraz przyprawy. 

Surowe warzywa to cebula, cukinia, dynia, papryka, przesmażona mieszanka marchwi i cebuli. 

Kasze dodajemy ugotowane wcześniej i przestudzone. Wypróbujcie miksy z kaszy jęczmiennej, gryczanej, jaglanej. W przypadku kaszy manny można ją dodać bez gotowania, ze względu na jej właściwości higroskopijne. 

Najlepsze przyprawy do kotletów mielonych to czosnek, majeranek, oregano, pieprz czarny, chili, słodka papryka. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was:

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,1