Weź kurczaka i ryż, a potem upiecz. To danie zachwyci nawet teściową
Dieta bezglutenowa
Miękkie i soczyste udka kurczaka, które piecze się na ryżu, to propozycja na pyszny i efektowny obiad dla całej rodziny. To wyjątkowo dobre danie robi się łatwo i szybko. Już podczas pieczenia po całym domu rozchodzi się apetyczny aromat pieczonych udek na ryżu. Przekonajcie się sami i zobaczcie, jak zrobić kurczaka na ryżu w piekarniku. Ta wyśmienita potrawa zachwyci nawet najwybredniejsze podniebienia.
Jak zamarynować kurczaka do ryżu?
W tym łatwym i szybkim przepisie na domowy obiad z udkami kurczaka w roli głównej wykorzystuje się proste składniki. Za smak i aromat mięsa i ryżu odpowiadają starannie dobrane przyprawy. Aby danie udało się już za pierwszym razem, udka kurczaka należy zamarynować. Do marynaty potrzebne są łatwo dostępne składniki. Na pewno część z nich macie w domu.
Aby przygotować marynatę do udek kurczaka pieczonych na ryżu, należy zaopatrzyć się w takie składnik jak:
- olej
- sos sojowy ciemny
- sok z cytryny
- przyprawy – sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, suszona kolendra
Odpowiedniego przygotowania wymaga także ryż. Zaletą tego dania jest to, że ryżu nie trzeba wcześniej gotować. Surowe ziarna przesypuje się do formy i wlewa mieszankę wody z masłem, curry, kurkumą i solą. To właśnie te składniki nadają przyjemnego smaku, aromatu i apetycznego koloru ziarenkom ryżu.
Jak zrobić udka na ryżu w piekarniku?
Przepis doskonale odpowiada na pytanie, co można zrobić z kurczaka i ryżu. To pyszne i apetycznie prezentujące się danie obiadowe nie jest trudne. Najważniejszą czynnością jest zamarynowanie udek kurczaka. Mięso powinno spędzić w marynacie przynajmniej dwie godziny, a najlepiej całą noc. Dopiero po tym czasie można dalej przyrządzać kurczaka pieczonego na ryżu.
Jak więc przyrządzić kurczaka z piekarnika, który piecze się razem z ryżem? Przepis jest łatwy i nie wymaga wielu godzin oraz nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Wystarczy postępować według przepisu, a danie uda się na piątkę z plusem.
- 1. krok – przygotowanie marynaty i natarcie nią kurczaka
- 2. krok – przygotowanie zalewy do ryżu
- 3. krok – przesypanie do formy ryżu i wlanie zalewy
- 4. krok – ułożenie na ryżu zamarynowanych udek kurczaka
- 5. krok – upieczenie kurczaka na ryżu w piekarniku
Jak podawać kurczaka pieczonego na ryżu?
Soczyste udka kurczaka pieczone na ryżu to danie, które świetnie sprawdzi się na rodzinnym obiedzie. Mięso jest miękkie i soczyste, a ryż niezwykle aromatyczny. Aby posiłek był kompletny, watro podać do niego pyszne i chrupiące domowe surówki. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na smakowite i soczyste surówki, które idealnie komponują się z kurczakiem pieczonym na ryżu.
- Surówka z marchewki jak z restauracji - jak przygotować prostą i pyszną tartą marchewkę do obiadu
- Najlepsza surówka z młodej kapusty. Przepis babci na pyszny dodatek do obiadu
- Surówka z selera, ale bez rodzynek. Dodaj te słodkie owoce, a już zawsze będziesz tak robić
SKŁADNIKI
- 8 udek kurczaka
marynata:- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól, pieprz
ryż:- 3 szklanki wody
- 250 g surowego ryżu
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól
do podania:- orzechy
- świeże zioła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki przelać olej, sok z cytryny i sos sojowy. Doprawić solą, pieprzem, papryką, kolendrą i czosnkiem. Dokładnie wymieszać.
- Podudzia kurczaka przełożyć do miski i wlać marynatę. Dokładnie natrzeć mięso. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny lub całą noc.
- Do rondelka wlać wodę. Dodać masło i doprawić solą, kurkumą oraz curry. Wymieszać i zagotować.
- Na dno formy do zapiekania równomiernie wysypać ryż. Wlać gorącą wodę z masłem i przyprawami. Na ryżu ułożyć udka kurczaka.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 60 minut.
- Podawać na ciepło na obiad posypane orzechami i posiekanymi ziołami oraz z chrupiącą surówką.