Weź kurczaka i ryż, a potem upiecz. To danie zachwyci nawet teściową

udka kurczaka pieczone na ryżu
Autor: Shutterstock Co zrobić z kurczaka i ryżu? Ułóż w jednej formie i zapiecz.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Miękkie i soczyste udka kurczaka, które piecze się na ryżu, to propozycja na pyszny i efektowny obiad dla całej rodziny. To wyjątkowo dobre danie robi się łatwo i szybko. Już podczas pieczenia po całym domu rozchodzi się apetyczny aromat pieczonych udek na ryżu. Przekonajcie się sami i zobaczcie, jak zrobić kurczaka na ryżu w piekarniku. Ta wyśmienita potrawa zachwyci nawet najwybredniejsze podniebienia.

Jak zamarynować kurczaka do ryżu?

W tym łatwym i szybkim przepisie na domowy obiad z udkami kurczaka w roli głównej wykorzystuje się proste składniki. Za smak i aromat mięsa i ryżu odpowiadają starannie dobrane przyprawy. Aby danie udało się już za pierwszym razem, udka kurczaka należy zamarynować. Do marynaty potrzebne są łatwo dostępne składniki. Na pewno część z nich macie w domu.

Aby przygotować marynatę do udek kurczaka pieczonych na ryżu, należy zaopatrzyć się w takie składnik jak:

  • olej
  • sos sojowy ciemny
  • sok z cytryny
  • przyprawy – sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, suszona kolendra

Odpowiedniego przygotowania wymaga także ryż. Zaletą tego dania jest to, że ryżu nie trzeba wcześniej gotować. Surowe ziarna przesypuje się do formy i wlewa mieszankę wody z masłem, curry, kurkumą i solą. To właśnie te składniki nadają przyjemnego smaku, aromatu i apetycznego koloru ziarenkom ryżu.

Jak zrobić udka na ryżu w piekarniku?

Przepis doskonale odpowiada na pytanie, co można zrobić z kurczaka i ryżu. To pyszne i apetycznie prezentujące się danie obiadowe nie jest trudne. Najważniejszą czynnością jest zamarynowanie udek kurczaka. Mięso powinno spędzić w marynacie przynajmniej dwie godziny, a najlepiej całą noc. Dopiero po tym czasie można dalej przyrządzać kurczaka pieczonego na ryżu.

Jak więc przyrządzić kurczaka z piekarnika, który piecze się razem z ryżem? Przepis jest łatwy i nie wymaga wielu godzin oraz nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Wystarczy postępować według przepisu, a danie uda się na piątkę z plusem.

  • 1. krok – przygotowanie marynaty i natarcie nią kurczaka
  • 2. krok – przygotowanie zalewy do ryżu
  • 3. krok – przesypanie do formy ryżu i wlanie zalewy
  • 4. krok – ułożenie na ryżu zamarynowanych udek kurczaka
  • 5. krok – upieczenie kurczaka na ryżu w piekarniku

Jak podawać kurczaka pieczonego na ryżu?

Soczyste udka kurczaka pieczone na ryżu to danie, które świetnie sprawdzi się na rodzinnym obiedzie. Mięso jest miękkie i soczyste, a ryż niezwykle aromatyczny. Aby posiłek był kompletny, watro podać do niego pyszne i chrupiące domowe surówki. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na smakowite i soczyste surówki, które idealnie komponują się z kurczakiem pieczonym na ryżu.

SKŁADNIKI

  • 8 udek kurczaka

  • marynata:
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól, pieprz

  • ryż:
  • 3 szklanki wody
  • 250 g surowego ryżu
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól

  • do podania:
  • orzechy
  • świeże zioła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki przelać olej, sok z cytryny i sos sojowy. Doprawić solą, pieprzem, papryką, kolendrą i czosnkiem. Dokładnie wymieszać.
  • Podudzia kurczaka przełożyć do miski i wlać marynatę. Dokładnie natrzeć mięso. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny lub całą noc.
  • Do rondelka wlać wodę. Dodać masło i doprawić solą, kurkumą oraz curry. Wymieszać i zagotować.
  • Na dno formy do zapiekania równomiernie wysypać ryż. Wlać gorącą wodę z masłem i przyprawami. Na ryżu ułożyć udka kurczaka.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 60 minut.
  • Podawać na ciepło na obiad posypane orzechami i posiekanymi ziołami oraz z chrupiącą surówką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej