Wyśmienita biała kiełbasa gotowana w winie - proste danie w eleganckim wydaniu
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Biała kiełbasa gotowana w winie to elegancki sposób na podanie zwykłej, białej kiełbasy. Dodatek czarnych oliwek sprawia, że danie nabiera nieco południowego charakteru
Sprawdź też:
Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Co trzeba o niej wiedzieć?
Biała kiełbasa: jaki jest jej skład? Z czego się robi białą kiełbasę?
Polecamy także:
Biała kiełbasa na śmietanie: jak zrobić domową kiełbasę
Biała kiełbasa gotowana: jak prawidłowo ugotować białą kiełbasę
Biała kiełbasa pieczona: jak upiec białą kiełbasę?
Biała kiełbasa smażona - sposób przygotowania
Biała kiełbasa ze śliwkami: oryginalny pomysł na białą kiełbasę
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 10 kawałków białej kiełbasy
- oliwa
- butelka czerwonego wina, wytrawnego
- szklanka czarnych oliwek
- 3 gałązki rozmarynu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiełbaski pozakłuwaj widelcem podsmaż na oliwie.
- Przełóż do garnka, zalej czerwonym winem, dodaj rozmaryn i gotuj, aż kiełbasa zbrązowieje.
- Dodaj oliwki, gotuj jeszcze 3 minuty. Podawaj ze świeżą bułką.