Karkówka w ziołach według Magdy Gessler

2019-05-29
Karkówka w ziołach według Magdy Gessler
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Karkówka w ziołach według Magdy Gessler to doskonała pieczeń nie tylko od święta. Tak przygotowaną karkówkę można jeść zarówno na ciepło, jak na i na  zimno. Przepis na karkówkę w ziołach restauratorka wykorzystała podczas Kuchennych Rewolucji. Pieczona karkówka miała być żelaznym punktem nowego menu w restauracji Magnolia w Oborach Śląskich. To tam, padły, wielokroć cytowane przez wielbicieli, słowa kulinarnej celebrytki: „Dlaczego wy trujecie ludzi”. Lokal mimo oporów właścicielek, Magda Gessler przemianowała na Oborę, a w prezencie pozostawiła przepis na tę pyszną karkówkę z pieca. 

Składniki

1 kg karkówki

1 jabłko

1 cebula

4 ząbki czosnku

po 1 łyżce: nasion czarnuszki, ziela tymianku i kminku

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cebule pokroić w piórka, czosnek pokroić na cienkie plasterki.

Karkówkę dokładnie obtoczyć w przygotowanych ziołach, cebuli i czosnku. Wszystkie dodatki wmasować w mięso. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 12 godzin.

Karkówkę wyjąć z lodówki, odczekać pół godziny, obłożyć pokrojonymi na cząstki jabłkami i włożyć do rękawa do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 1,5 godziny. Na 15-20 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw i zrumienić mięso. 

Karkówkę wyjąć z piekarnika i odczekać 20 minut. Dopiero gdy wchłonie soki, zacząć kroić.