Karkówka w ziołach według Magdy Gessler

Karkówka w ziołach według Magdy Gessler to doskonała pieczeń nie tylko od święta. Tak przygotowaną karkówkę można jeść zarówno na ciepło, jak na i na zimno. Przepis na karkówkę w ziołach restauratorka wykorzystała podczas Kuchennych Rewolucji. Pieczona karkówka miała być żelaznym punktem nowego menu w restauracji Magnolia w Oborach Śląskich. To tam, padły, wielokroć cytowane przez wielbicieli, słowa kulinarnej celebrytki: „Dlaczego wy trujecie ludzi”. Lokal mimo oporów właścicielek, Magda Gessler przemianowała na Oborę, a w prezencie pozostawiła przepis na tę pyszną karkówkę z pieca.
1 kg karkówki
1 jabłko
1 cebula
4 ząbki czosnku
po 1 łyżce: nasion czarnuszki, ziela tymianku i kminku
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Cebule pokroić w piórka, czosnek pokroić na cienkie plasterki.
Karkówkę dokładnie obtoczyć w przygotowanych ziołach, cebuli i czosnku. Wszystkie dodatki wmasować w mięso. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 12 godzin.
Karkówkę wyjąć z lodówki, odczekać pół godziny, obłożyć pokrojonymi na cząstki jabłkami i włożyć do rękawa do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 1,5 godziny. Na 15-20 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw i zrumienić mięso.
Karkówkę wyjąć z piekarnika i odczekać 20 minut. Dopiero gdy wchłonie soki, zacząć kroić.