Kapusta z grochem według Magdy Gessler – tradycyjny klasyk w wersji pełnej smaku

2025-12-10 12:41

Kapusta z grochem według Magdy Gessler to proste, a jednocześnie wyjątkowo aromatyczne danie, w którym słodycz cebuli i klasyczny majeranek tworzą duet doskonały. Świetnie smakuje zarówno solo, jak i z kromką świeżego pieczywa. Choć w wielu domach gości przede wszystkim na wigilijnym stole, warto przygotowywać ją przez cały rok – to sycący, domowy comfort food w najlepszym wydaniu. Wypróbuj kapustę z grochem w stylu Magdy Gessler!

Kapusta z grochem według Magdy Gessler – tradycyjny klasyk w wersji pełnej smaku

i

Autor: Bartosz Luczak/ Shutterstock Kapusta z grochem trafia na nasze stoły zbyt rzadko - a to pyszne, zdrowe i sycące danie
łatwy
80 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Tradycyjna kapusta z grochem

Kapustę z grochem gotujemy zazwyczaj raz albo dwa razy w roku. To jedna z tych potraw, które kiedyś były bardziej powszechne, dziś stały się daniami odświętnymi, kojarzącymi się ze specjalnymi okazjami. Kapusta z grochem to w wielu domach jedno z tradycyjnych dań wigilijnych.

Jej przygotowanie może nie jest skomplikowane, ale większość z nas nie przepada za gotowaniem grochu, które jest dość czasochłonne. Smak tego dania i jego walory zdrowotne przemawiają jednak za tym, żeby częściej przygotowywać to danie, bogate w witaminy, mikroelementy, roślinny błonnik i białko. Jeśli obawiacie się wzdęć, dodajcie do kapusty majeranek, który łagodzi skutki jedzenia kiszonej kapusty i grochu.

Polecamy również inne przepisy na wigilijne potrawy:

Moczka - tradycyjna zupa piernikowa

Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie

Pierogi z kapustą i grzybami

Prosty barszcz czerwony: oryginalny przepis

Barszcz wigilijny - przepis według Magdy Gessler

Świąteczny piernik - jak zrobić pyszny piernik na Święta Bożego Narodzenia?

Polecamy również inne przepisy na wigilijny groch z kapustą:

Wigilijny groch z kapustą i rybą,

Kapusta z grzybami

Wigilijna kapusta z grochem i suszonymi grzybami

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę przełóż do dużego garnka.
  • Dodaj liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i odrobinę wody. Gotuj kapustę do miękkości na wolnym ogniu.
  • Groch ugotuj w osolonej wodzie w oddzielnym garnku. Musi być miękki, ale nie rozpadać się.
  • Połącz kapustę z grochem.
  • Cebulę pokrój w cienkie piórka. Podsmaż na smalcu aż się zeszkli. Dodaj do kapusty.
  • Przypraw kapustę z grochem majerankiem, solą i pieprzem. Kapusta najlepiej smakuje na drugi dzień.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
afoltyn