Kapusta z grochem - tradycyjny przepis uszlachetniony przez Magdę Gessler

2024-12-12
afoltyn
Wigilijny groch z kapustą
Autor: Shutterstock, Shutterstock Wigilijny groch z kapustą według przepisu Magdy Gessler
łatwy
80 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Kapusta z grochem według przepisu Magdy Gessler to danie z dodatkiem cebuli i majeranku, które doskonale smakuje z kromką świeżego pieczywa. Choć w wielu domach jest tradycyjną potrawą wigilijną, nic nie stoi na przeszkodzie, by cieszyć się nim przez cały rok. Wypróbuj kapustę z grochem w stylu Magdy Gessler!

Tradycyjna kapusta z grochem

Kapustę z grochem gotujemy zazwyczaj raz albo dwa razy w roku. To jedna z tych potraw, które kiedyś były bardziej powszechne, dziś stały się daniami odświętnymi, kojarzącymi się ze specjalnymi okazjami. Kapusta z grochem to w wielu domach jedno z tradycyjnych dań wigilijnych.

Jej przygotowanie może nie jest skomplikowane, ale większość z nas nie przepada za gotowaniem grochu, które jest dość czasochłonne. Smak tego dania i jego walory zdrowotne przemawiają jednak za tym, żeby częściej przygotowywać to danie, bogate w witaminy, mikroelementy, roślinny błonnik i białko. Jeśli obawiacie się wzdęć, dodajcie do kapusty majeranek, który łagodzi skutki jedzenia kiszonej kapusty i grochu.

Polecamy również inne przepisy na wigilijne potrawy:

Moczka - tradycyjna zupa piernikowa

Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie

Pierogi z kapustą i grzybami

Prosty barszcz czerwony: oryginalny przepis

Barszcz wigilijny - przepis według Magdy Gessler

Świąteczny piernik - jak zrobić pyszny piernik na Święta Bożego Narodzenia?

Polecamy również inne przepisy na wigilijny groch z kapustą:

Wigilijny groch z kapustą i rybą,

Kapusta z grzybami

Wigilijna kapusta z grochem i suszonymi grzybami

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę przełóż do dużego garnka.
  • Dodaj liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i odrobinę wody. Gotuj kapustę do miękkości na wolnym ogniu.
  • Groch ugotuj w osolonej wodzie w oddzielnym garnku. Musi być miękki, ale nie rozpadać się.
  • Połącz kapustę z grochem.
  • Cebulę pokrój w cienkie piórka. Podsmaż na smalcu aż się zeszkli. Dodaj do kapusty.
  • Przypraw kapustę z grochem majerankiem, solą i pieprzem. Kapusta najlepiej smakuje na drugi dzień.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
afoltyn