Kaczka pieczona z rabarbarem - przepis na znakomite danie sezonowe
Rabarbar dostępny jest wiosną i latem. Jest bogaty w potas, wapń, magnez, żelazo, witaminy C, B1, A. Przygotowany z kaczką, mięsem nie zakwaszającym organizmu, staje się zdrowym obiadem. Podajemy sprawdzony przepis na kaczkę pieczoną z rabarbarem.
Polecamy również inne dania z rabarbarem:
Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru, czyli dolmades trochę inaczej
Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym
Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami
Rabarbar do mięsa: 3 przepisy na wytrawne przetwory z rabarbaru
Sprawdź też przepisy na desery z rabarbarem:
Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny
Clafoutis z rabarbarem – jak upiec to niebanalne ciasto?
Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser
SKŁADNIKI
- 500 g rabarbaru
- 4 cebule
- 2 piersi kaczki (200 g)
- 200 ml rosołu z drobiu
- olej
- 4 łyżki białego wina
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1-2 łyżeczki zielonego pieprzu
- sól
- 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rabarbar dokładnie myjemy, oczyszczamy włókna i kroimy na 3 cm kawałki. Cebulę kroimy na ćwiartki, rozdrabniamy na listki. Z piersi zdejmujemy skórkę i opiekamy w całości w wysokiej temperaturze przez 2 minuty.
- Dosmażamy na patelni, na średnim ogniu, z każdej strony około 8 minut, a następnie zakrywamy przykrywką, by nie straciły ciepła.
- Cebule i rabarbar dusimy na oleju roślinnym, dolewamy wino i rosół, zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w małej ilości wody, gotujemy.
- Sos doprawiamy do smaku solą i cukrem, oprószamy ziarenkami pieprzu.
- Mięso kroimy na kawałki i podajemy na uduszonych warzywach.
- Z takim sosem wyśmienicie smakuje również wątróbka, którą możemy zaserwować z ziemniakami lub białym ryżem.