Kiedy nadziewać pączki: przed smażeniem czy po smażeniu?
Pączki, zwłaszcza te własnoręcznie usmażone, to wspaniały przysmak na tłusty czwartek. Nadziane różaną konfitura smakują obłędnie. Ale kiedy nadziewać pączki? Przed czy po smażeniu? Okazuje się, że obie metody są dobre. Każda jednak wymaga innego podejścia. Sprawdź, jak nadziewać pączki przed smażeniem lub po smażeniu.
Spis treści
Wbrew pozorom nadziewanie pączków nie jest takie trudne. Podajemy sposoby na to, jak je skutecznie nadziewać marmoladą owocową, różaną, dżemem lub płatkami róży w cukrze. Pączki można nadziewać zarówno przed smażeniem, jak i po smażeniu.
Nadziewanie pączków przed smażeniem
Pączki przed smażeniem możemy nadziewać na dwa sposoby:
1. Kawałek ciasta rozpłaszczamy na dłoni, na środek kładziemy łyżeczkę nadzienia, następnie łączymy ciasto nad nadzieniem i formujemy w kulkę; odkładamy na lekko omączoną stolnicę.
2. Można też nadziewać pączki w inny sposób – wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy o połowę cieniej, niż nakazuje przepis. Co pewien odstęp kładziemy na cieście łyżeczkę nadzienia. Z reszty cienkiego ciasta wycinamy krążki, przykrywamy nimi nadzienie, wycinamy i sklejamy delikatnie boki. Ciasto musi być dokładnie zlepione, żeby nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia.
Nadziewanie pączków po smażeniu
Kiedy pączki są jeszcze ciepłe, nadziewamy je za pomocą rękawa cukierniczego (można kupić w supermarkecie) i szprycy. Można też użyć strzykawki z bardzo grubą igłą. Zajmie to kilka minut. Można dać tyle nadzienia, ile się lubi.
Zajrzyjcie do naszej galerii, znajdziecie w niej nasze najlepsze przepisy na pączki małe i duże
Przeczytaj także:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego
Polecamy:
Pączki luksusowe: przepis pradziadka
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą
Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis
Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe