Czy przed szczepieniem można jeść? Co jeść po szczepieniu? Czy wolno pić alkohol?
Jak gotować w wolnowarze: podstawowe zasady i przepisy
Autor Zdjęcia: Materiały prasowe Crock-Pot
Zasady gotowania w wolnowarze
Kupiłeś/dostałeś wolnowar i co dalej? Podpowiadamy jak gotować w wolnowarze i jak dostosowywać zwykłe przepisy do gotowania w wolnowarze.
Zobacz także, dlaczego warto gotować w wolnowarze: Sztuka wolnego gotowania: 5 powodów żeby gotować w wolnowarze CROCK-POT
Do czego służy wolnowar?
Wolnowar to urządzenie służące do powolnego gotowania w niskiej temperaturze. W wolnowarze gotuje się dania w temperaturze poniżej 100 stopni Celsjusza (ok. 80 st.). Efekt takiej obróbki termicznej jest trochę podobny do gotowania sous-vide, co ważniejsze - możemy go osiągnąć w warunkach domowych. Dzięki procesowi powolnej obróbki w niewysokiej temperaturze potrawy zachowują intensywny smak, aromat oraz jędrną konsystencję. W wolnowarach najlepiej wychodzą potrawy jednogarnkowe: duszone, gulasze, potrawki, bigosy oraz pieczone mięsa wymagające długiego czasu obróbki cieplnej. Ryby przygotowane w wolnowarze zachowują zwartą konsystencję.
W wolnowarach doskonale udają się wywary, które są bardziej aromatyczne i skondensowane w smaku niż te gotowane metodami tradycyjnymi. Rosoły, zupy oraz sosy, a także powidła i dżemy również warto gotować w wolnowarze.
Zasady gotowania w wolnowarze
Podczas gotowania w wolnowarze płyn nie wyparowuje, więc kiedy adaptujesz przepisy, które nie były opracowane na to urządzenie, zredukuj ilość dodawanego płynu o jedną trzecią.
Z tego samego powodu (braku utraty cieczy) sosy nie gęstnieją podczas gotowania w wolnowarze, dlatego dobrze jest mięso przed włożeniem do naczynia obtoczyć delikatnie w mące np. ziemniaczanej, albo przed końcem gotowania rozbełtać łyżeczkę mąki w niewielkiej ilości wody lub śmietany i zagęścić sos. Można też pod koniec gotowania nastawić temperaturę w urządzeniu na High i zdjąć pokrywkę, by nadmiar płynu odparować.
Nie zdejmuj pokrywy zbyt często, aby zapobiec utracie ciepła.
Pprzed rozpoczęciem gotowania wewnętrzne naczynie musi mieć temperaturę pokojową . Jeśli w naczyniu wolnowara danie było przechowywane w lodówce, trzeba zaczekać, aby się ogrzało się ono przed włączeniem urządzenia.
Slow cookery znacznie się różnią między sobą, należy więc dokładnie przeczytać instrukcję obsługi producenta, zwłaszcza jeśli chodzi o wytyczne co do temperatury i czasu gotowania.
Ryż i makaron zawsze gotuj w najkrótszym możliwym czasie i w najwyższej temperaturze. Ryż przed gotowaniem w wolnowarze powinien być dobrze wypłukany ze skrobi. Najlepiej jednak dodać ryż i makaron pod koniec gotowania potrawy.
Przykładowe przepisy na dania z wolnowara
A oto kilka podstawowych przepisów na dania z wolnowara, gdy poznasz główną zasadę, łatwiej ci będzie dostosować inne przepisy.
Francuska zupa cebulowa z wolnowaru
Bigos z wolnowara: jak zrobić?
Wolnowar: przepis na żeberka BBC
Dorsz ze szparagami: przepis z wolnowaru
Tajskie curry wołowe z wolnowara