Podkręca metabolizm i czyści organizm z toksyn. Ta herbatka to nowy dietetyczny hit
Wygląda jak herbata, smakuje jak owocowy kompot, a robi się ją z resztek po ziarnach kawy. Dodaje energii i pozytywnie działa na zdrowie. Przyspiesza metabolizm i wspomaga odchudzanie. Cascara, bo to o niej właśnie mowa, to doskonały napój, który wykazuje wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Czym jest cascara i jak ją stosować?
Spis treści
Czym jest cascara?
Cascara to napój, który właśnie podbija Europę. Jednak prozdrowotne właściwości tego naparu znane są od stek lat w krajach, w których znajdują się plantacje kawy. Cascara jest tradycyjnym napojem w Boliwii, Etiopii czy Jemenie. Nazwa pochodzi z języka hiszpańskiego. Słowo cascara oznacza skórkę. Napój przyrządza się właśnie z wysuszonych skórek nasiona kawowca. Niegdyś łupiny były bezwartościowym produktem, ale szybko przekonano się, że kryją w sobie niezwykłą moc.
Jak smakuje cascara? Smak naparu z łupin po ziarnach kawy jest specyficzny. Susz ma aromat wiśni i śliwek. Po zaparzeniu cascara jest słodka z wyczuwalnymi owocowymi nutami.
Dlaczego warto pić cascarę?
Cascara to dobra i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej kawy. Napar z suszonych łupin kawowca jest pełen zdrowia. Ma działanie podobne do kawy. Pobudza i dodaje energii, chociaż zawiera mniej kofeiny niż kawa. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy i trawienie. Pomaga w tworzeniu soków żołądkowych i ma dobre działanie na błonę śluzową przewodu pokarmowego oraz jelita. Cascara jest pomocna w usuwaniu toksyn z organizmu.
Cascara to również naturalny wspomagacz odchudzania. Oprócz korzystnego działania na układ pokarmowy, wykazuje pozytywny wpływ na metabolizm. Przyspiesza przemianę materii i pomaga pozbyć się złogów z jelit. Oczywiście nie należy przesadzać z jej spożyciem. Jedna porcja dziennie wystarczy, aby poczuć różnicę w czasie diety odchudzającej.
Jak parzyć cascarę?
Cascara jest coraz popularniejsza w naszym kraju i można ją kupić w wielu sklepach ze zdrową żywnością, herbaciarniach i internetowych delikatesach. Przygotowanie cascary w domu jest łatwe i szybkie. Zaletą tego zdrowego napoju jest to, że można parzyć go i na ciepło, i na zimno. Ciepła herbatka rozgrzeje w chłodny dzień, a przyrządzona na zimno orzeźwi podczas upalnego dnia. Gorący napar można podkręcić, dodając korzenne przyprawy jak cynamon, imbir czy kardamon. Do zimnego naparu można dodać kostki ludu, plasterki cytryny lub pomarańczy.
- Cascara na gorąco – 8 g suszu należy przesypać do kubka lub filiżanki, zalać 200 ml gorącej wody o temperaturze nie większej niż 95 stopni C i parzyć około 8 minut.
- Cascara na zimno – 60 g suszu wsypać do zakręcanej butelki lub słoika, wlać 1 litr zimnej wody i zakręcić, wstawić do lodówki na minimum 12 godzin, przecedzić przez sitko i przelać do dzbanka.
Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na pyszne kawy mrożone, które zachwycą smakiem i aromatem.