Podkręca metabolizm i czyści organizm z toksyn. Ta herbatka to nowy dietetyczny hit

2024-07-03 12:05

Wygląda jak herbata, smakuje jak owocowy kompot, a robi się ją z resztek po ziarnach kawy. Dodaje energii i pozytywnie działa na zdrowie. Przyspiesza metabolizm i wspomaga odchudzanie. Cascara, bo to o niej właśnie mowa, to doskonały napój, który wykazuje wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Czym jest cascara i jak ją stosować?

cascara
Autor: Shutterstock Niby kawa, a jednak herbata. Ten napar to naturalny wspomagacz odchudzania.

Spis treści

  1. Czym jest cascara?
  2. Dlaczego warto pić cascarę?
  3. Jak parzyć cascarę?

Czym jest cascara?

Cascara to napój, który właśnie podbija Europę. Jednak prozdrowotne właściwości tego naparu znane są od stek lat w krajach, w których znajdują się plantacje kawy. Cascara jest tradycyjnym napojem w Boliwii, Etiopii czy Jemenie. Nazwa pochodzi z języka hiszpańskiego. Słowo cascara oznacza skórkę. Napój przyrządza się właśnie z wysuszonych skórek nasiona kawowca. Niegdyś łupiny były bezwartościowym produktem, ale szybko przekonano się, że kryją w sobie niezwykłą moc.

Jak smakuje cascara? Smak naparu z łupin po ziarnach kawy jest specyficzny. Susz ma aromat wiśni i śliwek. Po zaparzeniu cascara jest słodka z wyczuwalnymi owocowymi nutami.

Dlaczego warto pić cascarę?

Cascara to dobra i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej kawy. Napar z suszonych łupin kawowca jest pełen zdrowia. Ma działanie podobne do kawy. Pobudza i dodaje energii, chociaż zawiera mniej kofeiny niż kawa. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy i trawienie. Pomaga w tworzeniu soków żołądkowych i ma dobre działanie na błonę śluzową przewodu pokarmowego oraz jelita. Cascara jest pomocna w usuwaniu toksyn z organizmu.

Cascara to również naturalny wspomagacz odchudzania. Oprócz korzystnego działania na układ pokarmowy, wykazuje pozytywny wpływ na metabolizm. Przyspiesza przemianę materii i pomaga pozbyć się złogów z jelit. Oczywiście nie należy przesadzać z jej spożyciem. Jedna porcja dziennie wystarczy, aby poczuć różnicę w czasie diety odchudzającej.

Jak parzyć cascarę?

Cascara jest coraz popularniejsza w naszym kraju i można ją kupić w wielu sklepach ze zdrową żywnością, herbaciarniach i internetowych delikatesach. Przygotowanie cascary w domu jest łatwe i szybkie. Zaletą tego zdrowego napoju jest to, że można parzyć go i na ciepło, i na zimno. Ciepła herbatka rozgrzeje w chłodny dzień, a przyrządzona na zimno orzeźwi podczas upalnego dnia. Gorący napar można podkręcić, dodając korzenne przyprawy jak cynamon, imbir czy kardamon. Do zimnego naparu można dodać kostki ludu, plasterki cytryny lub pomarańczy.

  • Cascara na gorąco – 8 g suszu należy przesypać do kubka lub filiżanki, zalać 200 ml gorącej wody o temperaturze nie większej niż 95 stopni C i parzyć około 8 minut.
  • Cascara na zimno – 60 g suszu wsypać do zakręcanej butelki lub słoika, wlać 1 litr zimnej wody i zakręcić, wstawić do lodówki na minimum 12 godzin, przecedzić przez sitko i przelać do dzbanka.

Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na pyszne kawy mrożone, które zachwycą smakiem i aromatem.

Kawa dobra na wszystko: poznaj właściwości kawy
Listen on Spreaker.