Schab w sosie śmietanowo-grzybowym - idealne danie na rodzinny obiad

Schab w sosie śmietanowo-grzybowym - idealne danie na rodzinny obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Schab w sosie śmietanowo-grzybowym.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Schab w sosie śmietanowo-grzybowym najlepiej przygotowywać jesienią, po grzybobraniu. To świetny przepis na rodzinny, niedzielny obiad. Jeśli nie mamy dostępu do świeżych grzybów, można zastąpić je grzybami mrożonymi lub pieczarkami. Jednak to grzyby leśne nadają temu daniu wyjątkowego charakteru.

Składniki

  • 1 kg schabu

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 0,5 kg świeżych grzybów

  • 1 duże opakowanie śmietany 18 %

  • olej

  • pieprz i sól

  • rozmaryn

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby oczyścić i obgotować w lekko osolonej wodzie. Kapelusze pokroić w paski a ogonki w kosteczkę.

  • Schab umyć, osuszyć i oprószyć pieprzem i solą ze wszystkich stron.

  • Olej mocno rozgrzać na sporej patelni lub w garnku, włożyć schab i mocno zrumienić ze wszystkich stron. Tłuszcz powinien być bardzo mocno rozgrzany, aby mięso szybko się ścięło, wtedy będzie soczyste i pyszne.

  • Schab przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C. Piec 60-70 minut.

  • Na tłuszcz, w którym obsmażane było mięso wrzucić obraną i posiekaną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zeszklić na bardzo małym ogniu, aby się nie przypaliły można podlać odrobiną wody.

  • Do zeszklonej cebuli dodać grzyby, podlać wodą lub bulionem (na przykład grzybowym z kostki), dodać gałązkę świeżego lub kilka igiełek suszonego rozmarynu i dusić ok 15-20 minut pod przykryciem.

  • Następnie zmniejszyć ogień do minimum, śmietanę zahartować gorącym sosem i dodać do grzybów. Sos dokładnie wymieszać ze śmietaną, podgrzewać chwilę, ale nie dopuścić do wrzenia.

  • Schab podawać polany sosem. Można udekorować gałązką rozmarynu lub listkami szałwii.

Ocena: 4,5
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.