Naleśniki z grzybami leśnymi z jajkiem

Naleśniki z grzybami leśnymi z jajkiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Naleśnik, grzyby i cebula to doskonałe połączenie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Subtelne w smaku ciasto naleśnikowe stworzone jest do duetu z grzybami leśnymi duszonymi z jajkiem. Wilgotne grzybowo-jajeczne nadzienie otulone doskonałym plackiem pszennym lub gryczanym można podać na południowy posiłek lub na wykwintną kolację.

Składniki

  • 12 naleśników przygotowanych wg przepisu Jak zrobić naleśniki idealne?

  • 500 g grzybów leśnych świeżych lub mrożonych

  • 2 cebule

  • 4 jajka

  • 2 łyżki masła

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Świeże grzyby przebrać, oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Mrożone użyć od razu.

  • Grzyby pokroić i gotować w osolonej wodzie przez 10-20 minut.

  • Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć na średnim ogniu do zeszklenia.

  • Dodać odcedzone grzyby i dusić 3-5 minut. Posolić i popieprzyć do smaku.

  • Zdjąć patelnię z ognia, wbić jajka i szybko zamieszać kolistymi ruchami, aby białka jajek ścięły się w cienkie nitki.

  • Tak przygotowanym farszem nadziewać naleśniki, które składać w koperty lub mieszki.

Przepis z książki, która wkrótce ukaże się nakładem wydawnictwa Harde: „Królestwo naleśników”  Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska i Ludmiła Stawska

Ocena: 5