Jak zrobić idealne naleśniki? [WIDEO+GALERIA]

Jak zrobić idealne naleśniki? [WIDEO+GALERIA]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Idealne naleśniki powinny być cienkie, wilgotne i rozpływające się w ustach...

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki, cienkie, puszyste, wilgotne? Poznaj sprawdzony przepis na naleśniki, które zawsze się udają, nawet osobom stawiającym pierwsze kroki w kuchni. Oto sprawdzony przepis na doskonałe ciasto naleśnikowe. 

Składniki

  • szklanka mleka 2 proc.

  • szklanka wody

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • jajko

  • 2 łyżki oleju (ewentualnie roztopionego masła)

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zmiksuj mleko, wodę i mąkę. Dodaj jajko, szczyptę soli, tłuszcz. Jeszcze przez chwilę miksuj.

  • Na patelni rozgrzej łyżkę oleju (np. rzepakowego). Wlej cienką warstwę ciasta. Smaż, aż masa stężeje i przewróć na drugą stronę.

  • Po upieczeniu zsuń naleśnik na talerz i przykryj drugim talerzem albo folią aluminiową.

tip dnia

  • Dodaj do ciasta wodę - naleśniki przygotowane z samego mleka mogą być łamliwe.
  • Cienkie placki z rzadkiego ciasta nadają się do przygotowania naleśnikowych deserów.
  • Naleśniki, z których ma powstać danie główne, powinno być gęściejsze i zawierać proporcjonalnie więcej mąki i jajek. To sprawi, że placek będzie grubszy, bardziej zwarty.
  • Do ciasta na naleśniki przeznaczone na deser dodaj cukru.
  • Aby naleśniki miały nieco ostrzejszy smak, wystarczy dodać pieprzu.

Ocena: 3,1