Wyborna kartoflanka ze świeżymi grzybami leśnymi

2021-03-29
Wyborna kartoflanka ze świeżymi grzybami leśnymi
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Wyborna kartoflanka z grzybami leśnymi to idealna jesienna zupa. Pełna smaku i leśnego aromatu pożywna kartoflanka syci i rozgrzewa. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 kawałek selera
  • 4-6 świeżych grzybów leśnych np. borowików lub koźlaków
  • sól
  • 100 ml śmietany lub jogurt naturalny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, pokroić i razem z porem zalać 1,5 l wody.
  • Dodać kilka ziaren czarnego pieprzu oraz 1 łyżeczkę soli, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować 30 minut.
  • Ziemniaki pokroić w kostkę, oczyszczone grzyby w paseczki. Czyszczenie grzybów: jak czyścić grzyby? Dodać do zupy i gotować jeszcze 15 minut. 
  • Podawać z kleksem śmietany lub jogurtu.