Czyszczenie grzybów: jak czyścić grzyby?

Czyszczenie grzybów: jak czyścić grzyby?

Autor Zdjęcia: photos.com

Sprawdź, jak wygodnie oczyścić świeże grzyby

Czyszczenie grzybów to pierwsza czynność, jaką powinno się wykonać ze świeżo zebranymi i posegregowanymi sztukami. Jak czyścić grzyby? Jak usunąć z grzybów zabrudzenia? Oto, jak wygląda oczyszczanie grzybów krok po kroku.

Gdy przyniesiemy grzyby do domu, należy je jak najszybciej przebrać i oczyścić. Jeśli pozostawimy je dłużej niż dwie godziny, trudniej będzie usunąć z nich zanieczyszczenia, a z robaczywych sztuk mogą wydostać się robaki i przejść na inne grzyby. Czyszczenie grzybów powinno zatem odbywać się tuż po przyniesieniu ich do domu.

Jak czyścić grzyby?

Grzyby przyniesione prosto z lasu zazwyczaj mają na sobie sporo zanieczyszczeń w postaci liści, trawy, ziemi lub piasku. Czasami trafiają się sztuki robaczywe lub przesiąknięte wodą - tych należy poszukać w koszyku w pierwszej kolejności i jak najszybciej usunąć. Zanim w ogóle zabierzemy się do czyszczenia grzybów, zabezpieczmy ręce foliowymi rękawiczkami (nie lateksowymi!). Pozwoli to uniknąć zabrudzenia dłoni brązową mazią, którą produkują grzyby.

Następnie posegregujmy nasze zdobycze według gatunków - podgrzybki do podgrzybków, prawdziwki do prawdziwków itp. Teraz możemy przystąpić do oczyszczania. Grzyby oczyszcza się w różny sposób w zależności od tego, co dalej zamierzamy z nimi zrobić. Inaczej należy oczyszczać grzyby przeznaczone do marynowania, a inaczej te na zupę lub do suszenia. 

Czyszczenie grzybów do zjedzenia od razu lub przeznaczonych do słoików: płuczemy grzyby pod bieżącą wodą, zanieczyszczenia, których nie usunęła woda, zeskrobujemy ostrym nożykiem. Delikatne grzyby lepiej przetrzeć wilgotną ściereczką. 

Czyszczenie grzybów przed suszeniem lub mrożeniem: nie płuczemy ani nie moczymy grzybów. Należy je przetrzeć wilgotną szmatką, a silniejsze zabrudzenia zeskrobać nożykiem. 

Ostrym nożykiem zeskrobujemy skórkę z trzonków i kapeluszy (koniecznie u prawdziwków, koźlaków i czerwoniaków). W przypadku delikatnych grzybów kapelusze przeciera się wilgotną szmatką. Usuwamy ziemię, liście, źdźbła trawy, piasek. Jeśli nie da się pozbyć zabrudzeń nożykiem, można wymoczyć grzyby w zimnej wodzie z dodatkiem soli. To pomoże ostatecznie oczyścić grzyby przed dalszą obróbką.

Ocena: 0