Gołąbki z liści botwinki z grzybowym nadzieniem - oryginalny przepis
2021-03-29
średni
25 min
4
Botwinka czyli młode liście buraków to wiosenny przysmak. Liście buraków można wykorzystać np. do zrobienia gołąbków. Podajemy przepis na gołąbki z botwinki z grzybami według Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr.
Sprawdź przepisy na dania z botwiny:
Botwinka po staropolsku: przepis na zupę z młodych buraków
BOTWINKA na zimę do słoików [przepis babci Krysi]
Chłodnik na botwince - przepis Ewy Wachowicz
Sałatka z botwinki - sprawdzony przepis
Pierogi z botwinką: wiosenny przepis
SKŁADNIKI
- 20 dużych liści botwinki
- przyprawa w minikostkach Czosnek Knorr
- 150 g grzybów mrożonych
- 1 biała cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- 30 ml oliwy do smażenia
- 100 ml wina
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte liście botwinki umieść na krótki czas we wrzącej wodzie.
- Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmaż na oliwie. Następnie posiekaj grzyby i dodaj je do cebuli, smażąc razem przez chwilę. Wlej 100 ml wina i gotuj całość, aż płyn odparuje.
- Składniki dopraw rozkruszoną minikostką Knorr, która cechuje się wyjątkowo intensywnym, czosnkowym smakiem, oraz pieprzem i solą. Dodaj bułkę tartą i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Tak przyrządzony farsz nakładaj w niewielkiej ilości na liście botwinki i zawijaj podobnie jak klasyczne gołąbki. Danie serwuj z sosem grzybowym, z ułożonymi na wierzchu liśćmi świeżych ziół.