Fasolka szparagowa duszona z pomidorami - szybki i zdrowy pomysł na fasolkę

2021-03-29
Fasolka szparagowa duszona z pomidorami - szybki i zdrowy pomysł na fasolkę
Autor: Shutterstock Szybkie danie z fasolki - inne niż nasza tradycyjna fasolka z masłem i bułką tartą.
łatwy
30 min
4

Fasolka szparagowa duszona z pomidorami to  przepis z basenu Morza Śródziemnego na aromatyczne i łatwe do przygotowania danie z fasolki szparagowej.  Doskonałe na lunch, dodatek do obiadu, po prostu pyszna bomba witaminowa.

Polecamy także:

Pęczotto z fasolką szparagową

Zielona fasolka z dzikim ryżem, imbirem i malinami

Wątróbka duszona z papryką i fasolką

Smażona zielona fasolka szparagowa z orzechami ziemnymi

Fasolka szparagowa duszona z pomidorami

Orzechowa fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa po grecku - fasolka nieco inaczej

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolkę oczyścić, pokroić na połówki. Cebulę pokroić w kostkę.
  • Na patelni lub w rondlu o grubym dnie (ważne, by naczynie można było przykryć) rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć przez 2 – 3 minuty.
  • Czosnek drobno posiekać i dodać do cebuli, smażyć przez 1 minutę. Dodać fasolkę i dokładnie mieszać przez kolejną minutę.
  • Pomidory pokrój w drobna kostkę, możesz też zetrzeć je na tarce bezpośrednio na patelnię - na części ostrymi, lekko postrzępionymi oczkami, dzięki którym skórka z pomidorów nie będzie przeszkadzała. Można też pomidory obrać ze skórki.
  • Dodać cynamon i sporą szczyptę soli. Zamieszać i przykryć patelnię pokrywką. Dusić na dużym ogniu do czasu, aż fasolka będzie miękka, a sos zagęszczony przez odparowanie.