Fasolka szparagowa duszona z pomidorami - szybki i zdrowy pomysł na fasolkę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Fasolka szparagowa duszona z pomidorami to przepis z basenu Morza Śródziemnego na aromatyczne i łatwe do przygotowania danie z fasolki szparagowej. Doskonałe na lunch, dodatek do obiadu, po prostu pyszna bomba witaminowa.
Polecamy także:
Zielona fasolka z dzikim ryżem, imbirem i malinami
Wątróbka duszona z papryką i fasolką
Smażona zielona fasolka szparagowa z orzechami ziemnymi
Fasolka szparagowa duszona z pomidorami
Fasolka szparagowa po grecku - fasolka nieco inaczej
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400 g fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej
- 1/2 cebuli
- oliwa
- 1 ząbek czosnku
- 2 duże pomidory
- 1/8 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę oczyścić, pokroić na połówki. Cebulę pokroić w kostkę.
- Na patelni lub w rondlu o grubym dnie (ważne, by naczynie można było przykryć) rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć przez 2 – 3 minuty.
- Czosnek drobno posiekać i dodać do cebuli, smażyć przez 1 minutę. Dodać fasolkę i dokładnie mieszać przez kolejną minutę.
- Pomidory pokrój w drobna kostkę, możesz też zetrzeć je na tarce bezpośrednio na patelnię - na części ostrymi, lekko postrzępionymi oczkami, dzięki którym skórka z pomidorów nie będzie przeszkadzała. Można też pomidory obrać ze skórki.
- Dodać cynamon i sporą szczyptę soli. Zamieszać i przykryć patelnię pokrywką. Dusić na dużym ogniu do czasu, aż fasolka będzie miękka, a sos zagęszczony przez odparowanie.