Duszona botwina w 20 minut - pyszna jarzynka z młodych buraków
2021-05-13
łatwy
20 min
4
Na straganach pojawiły się młode buraki wraz z liśćmi, czyli tzw. botwina. Najczęściej robimy z niej smakowitą zupę, ale można ją podać także w formie jarzynki, czyli dodatku do drugiego dania. Jeśli zastanawiasz się, jak ją udusić, przetestuj nasz sprawdzony przepis na duszoną botwinę.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odkrój liście tuż przy nasadzie bulwy i zalej je wodą, odstaw. Buraki obierz, umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Liście i łodyżki starannie opłucz i drobno pokrój.
- W rondlu lub na patelni rozpuść masło, wrzuć najpierw drobno pokrojony młody czosnek, 2 cebulki dymki oraz starte korzenie buraczków i pokrojone łodyżki. Posól, posłódź, popieprz i dolej 4-5 łyżek wody. Przykryj i duś ok. 10 minut. Następnie dodaj liście i duś jeszcze ok. 5 minut aż zmiękną.
- Na koniec dodaj sok z cytryny, żeby jarzynka odzyskała ładny kolor. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Przed podaniem posyp pokrojonym koperkiem i orzechami.
Botwina a boćwina: czy to to samo? Czym się różni botwina od boćwiny?