Pyszne domowe wino z owoców jarzębiny

Pyszne domowe wino z owoców jarzębiny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Z owoców jarzębiny można przygotować zarówno wino, jak i cenioną nalewkę - jarzębiak

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Z owoców jarzębiny przygotowuje się ciekawe w smaku konfitury oraz cenioną nalewkę - jarzębiak. A domowe wino z jarzębiny? To inny pomysł na wykorzystanie tych wartościowych owoców!

Składniki

  • 3,2 kg jarzębiny

  • 4 kg cukru

  • 8 litrów wody

  • 25 g kwasku cytrynowego

  • drożdże winiarskie

  • pożywka dla drożdży

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jarzębinę po zebraniu obrać z gałązek, umyć i osuszyć. Spakować w mniejsze woreczki i włożyć na 6 dni do zamrażarki.

  • Po tym czasie jarzębinę rozmrozić i zalać wrzącą wodą. Pomieszać i wlać do gąsiora.

  • W pozostałej ilości wody rozpuścić cukier, zagotować, ostudzić i również wlać do gąsiora.

  • Następnie rozpuścić kwasek cytrynowy w pół szklanki przegotowanej wody i wlać do gąsiora.

  • Na koniec dodać drożdże i pożywkę, pozostawić do sfermentowania.

  • Wyklarowane wino zlać do butelek i zakorkować.

Ocena: 3,2