Zapalanka na słoninie - prosty przepis na tanią zupę

Zapalanka na słoninie - prosty przepis na tanią zupę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zapalanka na słoninie jest smaczna i tania.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapalanka to taka zupa nic, ale rozgrzewa, syci i pozwala przetrwać domową dziurę budżetową. Przygotowuje się ją łatwo, a do tego jest naprawdę smaczna.

Składniki

  • 2 marchewki

  • 5 ziemniaków

  • 1 spora cebula

  • liść laurowy

  • kawałek słoniny

  • mąka

  • sól

  • natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Marchewkę obrać pokroić w plasterki i ugotować w małej ilości wody. Gdy będzie na wpół miękka dolać wrzątki i wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy, szczyptę soli i gotować warzywa do miękkości.

  • Słoninę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię, gdy wytopi się nieco smalcu, dodać posiekaną cebulę i zrumienić. Zebrać skwarki i cebulę z tłuszczu i wrzucić do zupy, a na pozostawionym smalcu zrobić gęstą, ciemną zasmażkę, dodając mąkę.

  • Zasmażkę ostrożnie przelać do zupy i chwilkę pogotować. Zupę podawać posypaną obficie posiekaną natką.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0