Tarta hamburgerowa: przepis na kruchy placek z mielonym mięsem

Tarta hamburgerowa: przepis na kruchy placek z mielonym mięsem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tarta hamburgerowa to świetny pomysł na szybką przekąskę imprezową

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tarta hamburgerowa to prosty przepis na kruchy placek z mielonym mięsem. Kruche ciasto można przygotować samodzielnie lub kupić. Pozostałe składniki znajdziecie w każdym dobrym sklepie. 

Składniki

  • 300 g mąki

  • 150 g masło

  • 2 łyżki wody

  • 1 szczypta soli

  • 500 gramów mielonej wołowiny

  • 2-3 łyżki bułki tartej

  • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki

  • 1 duże jajko (lekko roztrzepane widelcem)

  • 2 łyżki tartego parmezanu

  • czarny pieprz do smaku

  • sos pomidorowy

  • 125 g żółtego sera startego

  • 1 łyżeczka oregano

  • świeża bazylia

Przygotowanie krok po kroku:

  • W malakserze zszatkować mąkę z masłem i szczyptą soli. Miksować do otrzymania okruchów. Wlać 1 lub 2 łyżki wody i ponownie zmiksować, aby okruchy zbiły się w kulę. Wyjąć ciasto, okryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

  • Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. I wyłożyć nim formę do tarty. Ponownie wstawić do lodówki.

  • Podgrzać piekarnik do 180ºC (góra-dół).

  • Wstawić ciasto na 10 minut. 

  • W misce wymieszać mięso mielone, jajko, bułkę tartą, parmezan i pietruszkę. Dodać do smaku tylko pieprzu, parmezan jest wystarczająco słony.

  • Wyjąć tartę i ostrożnie wylepić mięsem, lekko naciskając palcami, aby przykryć dno i boki formy.

  • Powierzchnię masy posmarować sosem pomidorowym, posypać tartym serem, które doprawić solą, pieprzem i oregano.

  • Wstawić do piekarnika, piec ok. 25-30 minut, w tym czasie mięso powinno się odpowiednio podpiec, a ser rozpuścić.

  • Wyjąć formę z piekarnika i zostawić na ok. 5 minut.


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

Ocena: 5