Tarta hamburgerowa: przepis na kruchy placek z mielonym mięsem

2021-03-29
Tarta hamburgerowa: przepis na kruchy placek z mielonym mięsem
Autor: Shutterstock Tarta hamburgerowa to świetny pomysł na szybką przekąskę imprezową
łatwy
30 min
4

Tarta hamburgerowa to prosty przepis na kruchy placek z mielonym mięsem. Kruche ciasto można przygotować samodzielnie lub kupić. Pozostałe składniki znajdziecie w każdym dobrym sklepie. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki
  • 150 g masło
  • 2 łyżki wody
  • 1 szczypta soli
  • 500 gramów mielonej wołowiny
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
  • 1 duże jajko (lekko roztrzepane widelcem)
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • czarny pieprz do smaku
  • sos pomidorowy
  • 125 g żółtego sera startego
  • 1 łyżeczka oregano
  • świeża bazylia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W malakserze zszatkować mąkę z masłem i szczyptą soli. Miksować do otrzymania okruchów. Wlać 1 lub 2 łyżki wody i ponownie zmiksować, aby okruchy zbiły się w kulę. Wyjąć ciasto, okryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. I wyłożyć nim formę do tarty. Ponownie wstawić do lodówki.
  • Podgrzać piekarnik do 180ºC (góra-dół).
  • Wstawić ciasto na 10 minut. 
  • W misce wymieszać mięso mielone, jajko, bułkę tartą, parmezan i pietruszkę. Dodać do smaku tylko pieprzu, parmezan jest wystarczająco słony.
  • Wyjąć tartę i ostrożnie wylepić mięsem, lekko naciskając palcami, aby przykryć dno i boki formy.
  • Powierzchnię masy posmarować sosem pomidorowym, posypać tartym serem, które doprawić solą, pieprzem i oregano.
  • Wstawić do piekarnika, piec ok. 25-30 minut, w tym czasie mięso powinno się odpowiednio podpiec, a ser rozpuścić.
  • Wyjąć formę z piekarnika i zostawić na ok. 5 minut.