Kalafior pieczony z ciecierzycą: pyszne danie wegetariańskie

Kalafior pieczony z ciecierzycą: pyszne danie wegetariańskie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kalafior pieczony z ciecierzycą to pyszne danie wegetariańskie. Można go podać z kaszą, stanowi wtedy pełnowartościowy posiłek, lub jako przekąskę, czy sałatkę do innego dania. Mięsożercy też polubią tak przyrządzonego kalafiora. 

Składniki

  • 1 średni kalafior

  • 1 puszka ciecierzycy

  • 4 łyżki oleju

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki syropu klonowego lub agawy

  • 1 łyżeczka papryki wędzonej

  • 1 łyżeczka papryki ostrej

  • 1 łyżeczka zmielonych nasion kminu rzymskiego lub po prostu kminku

  • sól i pieprz

  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalafiora podzielić na różyczki. 

  • Ciecierzycę odcedzić, płyn zachować do przygotowania majonezu wegańskiego. 

  • Olej wymieszać z sosem sojowym i syropem oraz przyprawami. 

  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia położyć kalafiora i ciecierzycę, polać sosem i dobrze wymieszać.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec przez 30 minut. W połowie pieczenia wymieszać. 

  • Podawać posypany natką pietruszki z kaszą lub pełnoziarnistym pieczywem.


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Anna Szubińska, Adrianna Ewa Stawska

Ocena: 3