Tarta z czerwonymi porzeczkami - przepis na letni deser
2021-03-29
średni
60 min
4
Masz ochotę na coś słodkiego? Zrób tartę z czerwonymi porzeczkami i bezową pianką. To idealny deser na lato w oparciu o świeże owoce sezonowe.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
Polecamy również:
Jogurtowe ciasto z porzeczkami i kruszonką
Drożdżowe muffinki czekoladowe z porzeczkami
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 100 g mąki
- 50 g mielonych migdałów
- 75 g masła
- 2 łyżki drobnego cukru
- 2 łyżki mleka
- nadzienie:
- 275 g czerwonej porzeczki
- 3 białka
- 175 g drobnego cukru
- 75 g mielonych migdałów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przesiej mąkę do miski. Wmieszaj 50 g mielonych migdałów. Pokrój w kostkę masło, dodaj do mąki. Rozetrzyj czubkami palców na grudki przypominające konsystencją okruchy.
- Drewnianą łyżką wmieszaj 2 łyżki cukru. Wymieszaj z mlekiem i zagnieć gładkie ciasto. Przykryj folią spożywczą i chłódź 30 minut.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 190°C. Przygotuj nadzienie: włóż porzeczki do durszlaka i opłucz w zimnej wodzie. Oderwij od łodyżek i osącz na chłonnym ręczniku papierowym. Odłóż na bok.
- Rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką blacie i wyłóż nim formę na tartę o średnicy 20 cm (najlepiej ze zdejmowanym dnem). Nakłuj widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i wysyp grochem ceramicznym (można też użyć zwykłego grochu lub fasoli), tak by ciasto przypiekło się równo. Piecz 10 minut.
- Usuń papier i groch. Piecz kolejne 10 minut w temperaturze 180°C.
- Przygotuj nadzienie: w czystej, suchej misce ubij białka na sztywną pianę. Stopniowo uzupełniaj cukrem. Dodaj czerwone porzeczki, a następnie mielone migdały.
- Nałóż do formy i wyrównaj wierzch. Piecz 25 minut, aż wierzch będzie rumiany, a beza stężeje. Przed podaniem wyjmij tartę z formy.