Szparagi z boczkiem z patelni lub grilla

Szparagi z boczkiem z patelni lub grilla

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szparagi z boczkiem z patelni lub grilla

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 12 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Gotowane szparagi zawinięte w plasterki boczku są łatwe do wykonania. To dobry przepis na szparagi dla osób, które jeszcze nie robiły szparagów. Tak przygotowane szparagi mogą być przystawką lub dodatkiem do dań głównych.

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 200 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie paski
  • sól ziołowa
  • szczypta sproszkowanego chili
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szparagi umyj, obierz, poucinaj twarde końce, gotuj 5 minut w wodzie. Szparagi najlepiej jest gotować w wysokim garnku, związane w pęczek. Następnie odsącz szparagi i pozostaw do ostygnięcia.

  • Każdy szparag zawiń w plasterek boczku z dodatkiem gałązki rozmarynu. Tak przygotowane szparagi  smaż na patelni, aż boczek się przyrumieni.

  • Wymieszaj składniki sosu, połącz go z oliwą i trzema łyżeczkami octu balsamicznego. Usmażone szparagi ułóż na talerzu i skrop sosem. Tak przygotowane szparagi podajemy od razu!