Raita z ogórka: przepis na sos ogórkowy

2021-03-29
Raita z ogórka: przepis na sos ogórkowy
Autor: Shutterstock Raita może śmiało konkurować z popularnymi tzatzikami - warto wypróbować.
łatwy
10 min
4

Raita wywodzi się z kuchni indyjskiej. To rodzaj dipu podawanego do przekąsek, mięs i warzyw. Z ukochanymi, orzeźwiającymi ogórkami - na pewno może stanowić konkurencję dla tzatzików. Bierz więc jogurt i ogórki, posyp papryką i innymi przyprawami i podawaj!

SKŁADNIKI

  • zielony ogórek
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • po 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu i zmielonych ziaren kuminu (uprażonych),
  • po szczypcie pieprzu kajeńskiego i papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórek obierz, pokrój w kostkę, dodaj jogurt i przyprawy (bez papryki).
  • Schłodź w lodówce.
  • Posyp papryką, podawaj do przekąsek i dań obiadowych.