Znakomity sok z gruszek i jarzębiny na zimę

Znakomity sok z gruszek i jarzębiny na zimę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dzięki owocom jarzębiny sok zyskuje piękny czerwony kolor

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 240 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Soki owocowe na zimę przypominają smak lata w chłodne dni. Proponujemy prosty przepis na sok z gruszek i jarzębiny. Sprawdź, jak go przygotować.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z gruszek usunąć ogonki i gniazda kwiatowe, jarzębinę obrać, dokładnie umyć.

  • Owoce zalać wodą i gotować 3 godziny na małym ogniu, aż powstanie ciemnoczerwony sok.

  • Odcedzić, dodać cukier i gotować sam sok na małym ogniu godzinę, aż się sklaruje.

  • Gorący nalewać do słoików i pasteryzować 20 minut.

Ocena: 3