Sernik – łatwy przepis na sernik dla początkujących

Sernik – łatwy przepis na sernik dla początkujących

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sernik z tego przepisu uda się nawet początkującym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Przepis na sernik musi być skomplikowany i trudny. Upiec tradycyjny sernik mogą nawet początkujące w tym temacie osoby. Specjalnie dla początkujących kucharzy proponujemy prosty przepis na klasyczny sernik z migdałami, skórką pomarańczową i pyszna polewą malinową. 

Składniki

  • 1000 g twarogu (trzykrotnie zmielony)
  • 1 budyń waniliowy
  • 5 dużych jaj
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki orzechów laskowe lub włoskie
  • 3 łyżki migdałów
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej
  • płatki migdałów do przybrania
  • masło do formy
  • Polewa czekoladowa:
  • 4 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 3-4 łyżki cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kolejno miksujemy składniki - po jednym jajku, porcji cukru i sera tak do wyczerpania składników.

  • Dodajemy budyń, orzechy wcześniej uprażone na patelni oraz namoczone i odsączone rodzynki.

  • Tortownicę smarujemy masłem i wlewamy do niej przygotowaną masę serową.

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto pieczemy 45 minut. 

  • W tym czasie przygotowujemy polewę. W rondlu rozpuszczamy masło dodajemy cukier i kakao. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i dodajemy jajko ciągle mieszając.

  • Sernik studzimy, polewamy polewą i obsypujemy płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową. Sernik podajemy z musem malinowym. Smacznego!