Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kapitalny sernik na rodzinne spotkanie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 16 OSÓB

Czy próbowaliście sernika na drożdżowym spodzie? Bardzo przypomina nasz swojski kołacz weselny z nadzieniem twarogowym. Puszyste ciasto, słodki twaróg i kwaskowate i rześkie owoce, a na wierzchu idealna kruszonka - po prostu rozpieszcza zmysły. Przygotowanie jest proste, wystarczy pozwolić działać naturze. 

Składniki

  • Ciasto:

  • 300 g mąki

  • 1/2 kostki drożdży

  • 2 łyżki cukru

  • 120 ml mleka, letniego

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 60 g stopionego masła

  • mąka do podyspania

  • Kruszonka:

  • 220 g mąki

  • 80 g cukru

  • 150 g masła

  • A także:

  • 750 g świeżych brzoskwiń, nektaryn lub moreli

  • 3 jajka

  • 500 g chudego twarogu

  • 75 g cukru

  • 1 opakowanie budyni na 500 ml płynu

  • 1–2 łyżki cukru pudru do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przełóż do miski, uformuj kopczyk i rozdrobnij drożdże. Posyp cukrem i dodaj 40 ml ciepłego mleka. Wymieszaj i pozostaw na 20 minut.

  • Gdy zaczyn zacznie pracować dodaj pozostałe składniki ciasta i około jednej trzeciej mleka. Za pomocą za pomocą miksera ręcznego z końcówkami hakami zarób gładkie ciasto drożdżowe.

  • Stopniowo dodaj pozostałe mleko. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę letniego mleka. Przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu, niech rośnie przez 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

  • Na kruszonkę zagnieć mąkę z cukrem i masłem. Odstaw.

  • Śliwki umyj, brzoskwinie sparz i obierz ze skóry, przekrój i usuń pestki.

  • Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Rozgrzej piekarnik do 200°C z grzaniem na górze i na dole.

  • Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy, połóż je na blasze do pieczenia i zawiń na krawędziach. Kilka razy przebij ciasto widelcem.

  • Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Wymieszaj żółtka z twarogiem, cukrem i budyniem w proszku. Ubij białka jajek ze szczyptą soli na sztywno.

  • Wyłóż połowę mieszanki na cieście drożdżowym, ułóż połówki śliwek, posmaruj resztą mieszanki twarogu i posyp kruszonką.

  • Włóż ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz na złoty kolor przez 40-45 minut. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.

  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem i pokrój na kawałki.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,3