Sękacz: jak zrobić w domu? [przepis]

Sękacz: jak zrobić w domu? [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Tradycyjny sękacz to słodka ozdoba świątecznego stołu

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sękacz to obok kartaczy czy babki ziemniaczanej specjalność kuchni kresowej. Podobno najlepsze ciasta wypiekane są przez gospodynie sejneńskie. Tradycyjny sękacz jest bardzo pracochłonny i drogi, jednak wersja domowa nie wymaga aż tak wielkiego wysiłku, a smak jest niemniej dobry. Sprawdź, jak zrobić domowy sękacz - podajemy dokładny przepis.

Składniki

  • ¾ szklanki mąki krupczatki
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 25 dag masła
  • szklanka cukru
  • 50 ml jasnego rumu
  • szczypta soli
  • 7 dag grubo posiekanych migdałów
  • ½ rozdrobnionej laski wanilii
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Ucierając, dodawać po jednym żółtku, wlać rum, dodać migdały, wanilię i mąkę.

  • Z białek z dodatkiem szczypty soli ubić sztywną pianę. Delikatnie wymieszać ją z masą jajeczną.

  • Formę (najlepiej do babki) wysmarować tłuszczem. Wlać 2 łyżki ciasta (tak by zakryło dno) i piec ok. 5-7 min w temperaturze 200 stopni.

  • Gdy ciasto lekko się zarumieni, wyjąć z piekarnika, na warstwie podpieczonego ciasta wyłożyć kolejne 2 łyżki ciasta i piec kolejne 5 minut.

  • Czynność powtarzać, aż skończy się masa. Po upieczeniu wystudzone ciasto można polać lukrem (3/4 szklanki cukru pudru utrzeć z sokiem z cytryny).

Tradycyjny sękacz

Do upieczenia tradycyjnego sękacza oprócz dużej ilości składników (ok. 50 żółtek, 1 kg masła, 1 kg mąki oraz 1 kg cukru) potrzebny jest specjalny sprzęt – drewniany wałek rozszerzający się z jednej strony, umieszczony na widełkach tak, by mógł się obracać, a także pojemnik na opadające ciasto oraz elektryczne grzałki (dawniej opiekano ciasto nad żywym ogniem). Warstwy tworzą się przez polewanie ciastem rożna powoli obracanego nad ogniem. Ciasto, spływając, tworzy charakterystyczne sęki. Sękacz może być przechowywany nawet kilka miesięcy, nie tracąc swoich walorów smakowych.

Dziś sękacze są serwowane na weselach i świątecznych stołach. W domowych warunkach sękacz można upiec w formie baby. Może brak mu charakterystycznych sęków, ale za to nie jest aż tak pracochłonny jak tradycyjny sękacz.