Kartacze z mięsem: ziemniaczane kluski litewskie

Kartacze z mięsem: ziemniaczane kluski litewskie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kartacze to pyszne danie kuchni podlaskiej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kartacze to tradycyjne danie kuchni podlaskiej, znane niegdyś na całych kresach. Jada się je także na Litwie, Łotwie i Ukrainie. Są to nadziewane mięsem, spore kluski ziemniaczane, gotowane w mięsnym wywarze. 

Składniki

  • 2 i 1/2 kg ziemniaków

  • 25 dag mąki

  • 1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej

  • 2 cebule

  • jajko

  • liść laurowy

  • 1 ząbek czosnku

  • pieprz

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciasto: ziemniaki obrać i opłukać. Połowę ugotować, drugą połowę zetrzeć na tarce. Utarte ziemniaki odcisnąć, następnie połączyć ugotowane ziemniaki z odciśniętymi, posolić do smaku i dodać mąkę, wymieszać.

  • Nadzienie: mięso podgotować do średniej miękkości dodając liść laurowy i pieprz. Wyjąć mięso, wywar pozostawić. Zmielić, dodać drobno posiekane cebule, ząbek czosnku, jajko i pieprz.

  • Robić placki z ciasta ziemniaczanego wielkości dłoni, na to nakładać nadzienie, zlepiać i wkładać do gotującego się wywaru.

  • Gotować ok. 45-60 godz. Czas gotowania zależy od ich wielkości oraz od tego, czy do ciasta dodaje się mąkę i gotowane ziemniaki. Takie z zupełnie surowego ciasta i dość sporej wielkości gotują się ok. 60 godzin. Podawać polane tłuszczem ze skwarkami i przesmażoną cebulą.

Ocena: 1