Śledź z burakami, orzechami i piernikiem - nietypowy przepis na świąteczną sałatkę
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Kolacja wigilijna rządzi się swoimi prawami i nikt nie ośmiela się ich zmieniać. Jednak do tradycyjnych potraw można podejść na nowo. Sprawdź, jak zrobić śledzia z burakami, orzechami i piernikiem - niezwykle odświętnego.
Proponujemy inne przepisy ze śledziem i buraczkami: śledź pod buraczaną pierzynką, sałatka śledziowa z buraczkami i awokado
Polecamy również: zabawną przekąskę ze śledzi i buraczków podaną a la truskawki
SKŁADNIKI
- 4 filety śledziowe matjas
- kromka wysuszonego piernika
- 2 szklanki tartych, gotowanych buraków
- 150 g orzechów włoskich
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki octu winnego
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 6 goździków
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 50 ml oliwy
- 400 ml śmietany 22%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie moczyć w mleku przez kilka godzin. Więcej o moczeniu śledzi tutaj.
- Pieprz, ziele angielskie i goździki rozetrzeć w moździerzu, następnie wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę.
- Przez chwilę podgrzewać, dodać buraczki, starty piernik, posiekane orzechy, miód i ocet winny.
- W salaterce ułożyć podzielone na dzwonka śledzie, na nie położyć buraczki, następną warstwę śledzi i kolejną buraczków.
- Polać śmietaną.
- Odstawić w chłodne miejsce na całą noc.