Sałatka z tuńczykiem i awokado. Pyszna, zdrowa i błyskawiczna do zrobienia

sałatka z tuńczykiem i awokado
Autor: Shutterstock Sałatka z tuńczykiem i awokado to zastrzyk zdrowia i fura smaku.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Sałatka z tuńczykiem i awokado to pyszne połączenie zdrowych składników. W sałatce znalazły się także pomidorki koktajlowe i czerwona cebula. Wszystkie składniki wygodnie ułożyły się na miksie sałat. Łączy je delikatny sos na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem musztardy francuskiej. Oto błyskawiczny przepis na zdrową sałatkę z dodatkiem tuńczyka i awokado.

Dlaczego warto zrobić sałatkę z tuńczykiem i awokado?

  • To łatwy przepis na pyszną i zdrową sałatkę.
  • Przyrządzenie sałatki jest bardzo szybkie. Nic nie trzeba gotować, smażyć, ani piec. To tylko chwila krojenia i mieszania.
  • Lista składników jest krótka. Wszystkie produkty są dostępne w sklepach przez cały rok, a kilka z nich zawsze jest w domu.
  • Zamiast miksu sałat można wykorzystać świeży szpinak, rukolę lub roszponkę.
  • Sałatkę wzbogaci dodatek sera feta lub mozzarelli. Pysznie smakuje również z serem pleśniowym, który nadaje charakterystycznego smaku.
  • Musztardę francuską zastąpi tradycyjna stołowa lub miodowa.
  • Sałatka z tuńczykiem i awokado to danie dietetyczne i zdrowe. Mogą ją jeść osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy oraz z nietolerancją glutenu.
  • Sałatka świetnie smakuje na lekki lunch. Można podać ją na kolację lub jako przekąskę na imprezie.
  • Do sałatki pasuje pieczywo. Sprawdzi się chrupiąca bagietka lub kromki chleba na zakwasie.

SKŁADNIKI

  • 50 g miksu sałat
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 1 awokado
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oliwę z oliwek wymieszać z 1 łyżką soku z cytryny i musztardą francuską. Doprawić solą i pieprzem.
  • Sałatę ułożyć na półmisku.
  • Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Ułożyć na rukoli i skropić 1 łyżka soku z cytryny, aby nie ściemniało.
  • Na wierzchu ułożyć kawałki tuńczyka odsączonego z zalewy tuńczyka, ćwiartki pomidorków koktajlowych i cebulę pokrojoną w piórka.
  • Przed podaniem skropić sosem.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Anna Szulc-Górska
więcej