Sałatka z tuńczykiem i awokado. Pyszna, zdrowa i błyskawiczna do zrobienia
2023-04-06
łatwy
10 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Sałatka z tuńczykiem i awokado to pyszne połączenie zdrowych składników. W sałatce znalazły się także pomidorki koktajlowe i czerwona cebula. Wszystkie składniki wygodnie ułożyły się na miksie sałat. Łączy je delikatny sos na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem musztardy francuskiej. Oto błyskawiczny przepis na zdrową sałatkę z dodatkiem tuńczyka i awokado.
Dlaczego warto zrobić sałatkę z tuńczykiem i awokado?
- To łatwy przepis na pyszną i zdrową sałatkę.
- Przyrządzenie sałatki jest bardzo szybkie. Nic nie trzeba gotować, smażyć, ani piec. To tylko chwila krojenia i mieszania.
- Lista składników jest krótka. Wszystkie produkty są dostępne w sklepach przez cały rok, a kilka z nich zawsze jest w domu.
- Zamiast miksu sałat można wykorzystać świeży szpinak, rukolę lub roszponkę.
- Sałatkę wzbogaci dodatek sera feta lub mozzarelli. Pysznie smakuje również z serem pleśniowym, który nadaje charakterystycznego smaku.
- Musztardę francuską zastąpi tradycyjna stołowa lub miodowa.
- Sałatka z tuńczykiem i awokado to danie dietetyczne i zdrowe. Mogą ją jeść osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy oraz z nietolerancją glutenu.
- Sałatka świetnie smakuje na lekki lunch. Można podać ją na kolację lub jako przekąskę na imprezie.
- Do sałatki pasuje pieczywo. Sprawdzi się chrupiąca bagietka lub kromki chleba na zakwasie.
SKŁADNIKI
- 50 g miksu sałat
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 1 awokado
- 1/2 czerwonej cebuli
- 6 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oliwę z oliwek wymieszać z 1 łyżką soku z cytryny i musztardą francuską. Doprawić solą i pieprzem.
- Sałatę ułożyć na półmisku.
- Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Ułożyć na rukoli i skropić 1 łyżką soku z cytryny, aby nie ściemniało.
- Na wierzchu ułożyć kawałki tuńczyka odsączonego z zalewy tuńczyka, ćwiartki pomidorków koktajlowych i cebulę pokrojoną w piórka.
- Przed podaniem skropić sosem.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?