Sałatka z makaronu z truskawkami: prosty przepis

Sałatka z makaronu z truskawkami: prosty przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Makaronowa sałatka wyśmienicie smakuje z owocowo-warzywnymi dodatkami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z makaronu z truskawkami i orzechami to zdrowa alternatywa dla słodkiego makaronu z truskawkami, który jest tradycyjnym daniem podawanym w wielu polskich domach podczas trwania sezonu truskawkowego. W sałatce makaron jest na zimno (doskonała okazja, by wykorzystać jego resztki), 

Składniki

  • 50 dag truskawek

  • makaron  ok. połowy paczki, np. rurki, świderki

  • pół szklanki łuskanych  orzechów włoskich, lekko podprażonych

  • miodowy  winegret

  • zielony ogórek  pokrojony w cienkie słupki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Truskawki oczyść z szypułek, większe przekrój na pół.

  • Makaron - pół paczki szerokich lub węższych wstążek, ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przelej odcedzony makaron letnią wodą. Poczekaj, aż przestygnie.

  • Makaron wymieszaj z miodowym winegretem i truskawkami, posyp  uprażonymi kawałkami orzechów. Jeśli chcesz by  sałatka miała bardziej orzeźwiający smak - dodaj pokrojonego w cienkie słupki ogórka.

Ocena: 5